Springen naar inhoud

elektronenstuwend/elekctroontrekkend


 • Log in om te kunnen reageren

#1

magnus

  magnus


 • 0 - 25 berichten
 • 22 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2009 - 16:14

Hallo,

ik heb een vraagje die voor mij nog niet helemaal duidelijk is, weet iemand wat er bedoeld wordt met elektronenstuwende en elektronentrekkende structuren, en hoe die te herkennen zijn?

alvast bedankt,
magnus

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jhullaert

  jhullaert


 • >1k berichten
 • 2337 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2009 - 17:37

Wel zoek eens op inductief effect.

koolstofketens hebben een elektronenduwend effect, en hoe langer (of hoe meer vertakt) de keten hoe groter dit effect wordt. Dit effect is te wijten aan het feit dat koolstof iets elektronegatiever is dan waterstof. Hierdoor zijn alle gemeenschappelijke elektronen iets dichter bij de koolstofketen getrokken dan bij het waterstof, dit geeft een kleine partiėle lading. Bij een lange keten zorgen deze partiėle ladingen voor iets meer negatieve lading bij de functionele groepen op de molecule. Die negatieve lading verklaart hoe sommige organische structuren minder zuur zijn dan andere. Of waaromz e beter of midner geshcikt zijn voor bepaalde organische reacties.

Bij ketens waarop elektronegatieve elementen staan zoals de halogeniden krijg je het omgekeerde effect. Hier worden elektronen aangezogen door de grote elektronenwolken van de halogeniden. Hierdoor krijg je een positievere lading op de koolstof van je functionele groep en dit zorgt dan voor precies de omgekeerde eigenschappen als hierboven.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures