elektronenstuwend/elekctroontrekkend

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 22

elektronenstuwend/elekctroontrekkend

Hallo,

ik heb een vraagje die voor mij nog niet helemaal duidelijk is, weet iemand wat er bedoeld wordt met elektronenstuwende en elektronentrekkende structuren, en hoe die te herkennen zijn?

alvast bedankt,

magnus

Berichten: 2.337

Re: elektronenstuwend/elekctroontrekkend

Wel zoek eens op inductief effect.

koolstofketens hebben een elektronenduwend effect, en hoe langer (of hoe meer vertakt) de keten hoe groter dit effect wordt. Dit effect is te wijten aan het feit dat koolstof iets elektronegatiever is dan waterstof. Hierdoor zijn alle gemeenschappelijke elektronen iets dichter bij de koolstofketen getrokken dan bij het waterstof, dit geeft een kleine partiële lading. Bij een lange keten zorgen deze partiële ladingen voor iets meer negatieve lading bij de functionele groepen op de molecule. Die negatieve lading verklaart hoe sommige organische structuren minder zuur zijn dan andere. Of waaromz e beter of midner geshcikt zijn voor bepaalde organische reacties.

Bij ketens waarop elektronegatieve elementen staan zoals de halogeniden krijg je het omgekeerde effect. Hier worden elektronen aangezogen door de grote elektronenwolken van de halogeniden. Hierdoor krijg je een positievere lading op de koolstof van je functionele groep en dit zorgt dan voor precies de omgekeerde eigenschappen als hierboven.

Reageer