Springen naar inhoud

Zwavelzuurproductie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

epiphonix

  epiphonix


 • >250 berichten
 • 915 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 oktober 2009 - 11:10

Wat is brick-lined steel? En wat is refractory-lined steel?

en

Waarom is 98% zwavelzuur minder corrosief dan bv 70% zwavelzuur?

Enkele vragen waar ik dus maar niet uitkom via :google: (of 't moest aan mij liggen ;) )

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 oktober 2009 - 12:59

Sterk geconcentreerd zwavelzuur is veel minder in ionen gesplitst dan verdund zwavelzuur. Tegenover veel metalen is daarom matig geconcentreerd zuur corrosiever dan sterk geconcentreerd zuur, omdat de daarin aanwezige H+ ionen het metaal kunnen aantasten onder vorming van waterstofgas en metaalionen.

In zijn algemeenheid kun je echter niet stellen dat matig verdund zwavelzuur corrosiever is dan sterk geconcentreerd zwavelzuur. Het hangt ook van het materiaal af, waar het mee in aanraking komt. Voor veel metalen is dit dus wel zo, maar voor de huid bijv. is het juist andersom. Zwavelzuur van 50...70% is niet veel irriterender dan zoutzuur, terwijl 97% zwavelzuur bijzonder gevaarlijk is voor de huid en leidt tot ernstige brandwonden binnen een minuut. Dat laatste komt door het sterk dehydraterende karakter van geconcentreerd zwavelzuur. Papier en textiel verschrompelen ook binnen een paar seconden in geconcentreerd zwavelzuur terwijl 70% zwavelzuur veel langzamer inwerkt. Dit is om de zelfde reden.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures