Springen naar inhoud

Onzichtbare Inkt


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Tjoepas

  Tjoepas


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 november 2009 - 11:08

Hallo,

Ik moest een vraag over scheikunde beantwoorden dat ging over onzichtbare inkt. Als je kobaltcholoride in alcohol oplost dan krijg je een diepblauwe oplossing en als je er vervolgens water bij doet wordt het rood/roze. Als je met die rood/roze vloeistof op papier schrijf zie je het niet, totdat je het gaat verwarmen met bv een feun. Als je het gaat verwarmen krijg je dus een blauwe tekst.

De vraag luid dus, Hoe kan het dat de tekst dan blauw wordt? Je zou denken dat dit kwam doordat het water verdampt maar alcohol verdampt eerder dan water.

Zou iemand antwoord kunnen geven op deze vraag?

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DrQuico

  DrQuico


 • >1k berichten
 • 2952 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 november 2009 - 12:57

Bij deze onzichtbare inkt draait het om twee vormen waarin cobalt(II)chloride voor kan komen. Je hebt diepblauw watervrij cobalt(II)chloride CoCl2 en roze 'gehydrateerd' cobalt(II)chloride CoCl2.6H2O.

In alcohol heb je het watervrije cobalt(II)chloride opgelost waardoor de oplossing blauw is (Co2+ in oplossing). Wanneer je hier water bij doet dan wordt automatisch het hydraat gevormd waardoor de kleur veranderd in roze ( Co(H2O)62+ in oplossing). Wanneer je hier mee schrijft droogt het op tot licht roze (onzichtbaar) CoCl2.6H2O. Wanneer je dit verwarmt met de föhn dan stook je het water eruit waardoor je weer blauw watervrij cobalt(II)chloride vormt. De inkt is weer leesbaar.

Met behulp van stoom kun je de blauwe inkt weer roze kleuren en daarmee onzichtbaar maken.

PS. Er zijn nog wel meer hydraatvormen van cobalt(II)chloride dan de genoemde CoCl2.6H2O, maar deze hebben ook een lichte kleur.

verduidelijkt dit een en ander?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures