Springen naar inhoud

Standaard bodemmonster


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Azhrarn

  Azhrarn


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2010 - 22:04

Hallo,

Wij zijn derdejaars studenten analytische chemie aan de Hogeschool Utrecht. Voor een project moeten wij BTEX in grond gaan analyseren met HS-GC. Daar is voldoende informatie over te vinden.
Waar we nog informatie over zoeken is het maken van een standaard bodemmonster. Daar hebben we nog niets duidelijks over kunnen vinden. Wel wordt montmorilloniet genoemd als standaard.
Als iemand suggesties heeft of ervaring heeft met het maken van standaarden voor bodemmonsters horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,

Mick en Nilai

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

  Marjanne


 • >1k berichten
 • 4771 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 januari 2010 - 18:05

Ga je die BTEX rechtstreeks vanuit de grond analyseren (de headspace van de grond zelf)? Of maak je, zoals gebruikelijk is, een methanolextract en injecteer je een bepaald volume daarvan in een HS-vial met water?

Rechtstreeks vanuit de grond gaat niet werken. De ene grond heeft een heel ander headspace-profiel (verdeling van vluchtige stoffen over de headspace en de grondmwatrix) dan de andere. Bij veengrond vind je vrijwel niets in de headspace.

Als je vanuit een methanolextract werkt, heb je die standaardgrond niet nodig. Je kunt dan je standaarden gewoon in methanol maken en een bepaald volume daarvan, net als voor het grondextract, in de headspace vial met water injecteren.

Maar goed, die standaardgrond zou ook bedoeld kunnen zijn om de extractie en de analyse te controleren.
Montmorilloniet is een silicaat, dat veel voorkomt in bentoniet. Het is voor de analyse een ´makkelijke´ matrix. Gebruikelijk is om je analyse te controleren met een moeilijkere matrix: grond met minimaal 10 % organische stof (of in andere woorden: grond met een gloeiverlies van minimaal 10 % bij verhitting gedurende 1 h bij 550 C). Potgrond, die je bij het tuincentrum kunt kopen, voldoet wel aan deze eis.
De organische stof in grond ´bindt´ organische verbindingen. De extractie moet zo krachtig zijn dat deze van de organische stof worden losgeweekt.

#3

Azhrarn

  Azhrarn


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2010 - 15:43

Hoi Marjanne,

We willen inderdaad een methanolextractie uitvoeren. En we willen ook de effectiviteit van de extractie nagaan.
Bedankt voor informatie. :)

Groeten,
Mick

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures