Springen naar inhoud

Onderwijssystemen in BelgiŽ en Nederland


 • Log in om te kunnen reageren

#31

mathfreak

  mathfreak


 • >1k berichten
 • 3185 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 21 maart 2014 - 21:09

Beste,

Waarschijnlijk heb ik staat het antwoord op mijn vraag al beschreven maar dan heb ik erover heen gekeken.

Ik heb een vraag:
Ik heb in Nederland het VMBO afgerond en een niveau 2 opleiding op het MBO gevolgd. Nu wil ik heel graag in Belgie een opleiding gaan volgen alleen heb ik geen idee wat het opleidingsniveau in Belgie is dat, vergelijkbaar is met het MBO in Nederland.

Ik hoop dat iemand antwoord op mijn vraag kan geven!

Alvast bedankt!

Van Wikipedia: "mbo is in het buitenland vergelijkbaar met het Vlaamse technisch secundair onderwijs (TSO)".
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#32

Skyman

  Skyman


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2015 - 19:51

Ik heb in Nederland het VMBO afgerond en een niveau 2 opleiding op het MBO gevolgd. Nu wil ik heel graag in Belgie een opleiding gaan volgen alleen heb ik geen idee wat het opleidingsniveau in Belgie is dat, vergelijkbaar is met het MBO in Nederland.

 

Dit zal, als ik me niet vergis, in België onder BSO vallen.

Veranderd door Skyman, 23 juni 2015 - 19:51


#33

Skyman

  Skyman


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2015 - 20:03

Hoi! Wat is dat BuSo precies? Is dat het Belgische speciaal onderwijs voor kinderen met een stoornis?

 

BuSO = Buitengewoon Secundair Onderwijs

Voor moeilijk lerende kinderen.

Het is het vervolg van BLO Buitengewoon Lager Onderwijs waar kinderen die de gewone lagere school niet kunnen doen.


#34

Skyman

  Skyman


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2015 - 20:13

Nu mijn eigen vraag:

 

Is een Nederlandse HBO opleiding Mechatronica één op één vergelijkbaar met de Belgische hogeschool professional bacheloropleiding Electromechanica?

En in dezelfde richting: de Nederlandse universitaire master versus hogeschool master?

 

In België heb je in de hogeschool ook academische bachelor in die richting en dan 1 jaar voor master. De professional bachelor moet eerst een "klikjaar" volgen met extra theorievakken en kan dan het masterjaar doen.


#35

arnearends

  arnearends


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 augustus 2017 - 15:20

En hierbij een stukje over het Nederlandse Onderwijssysteem:

Onderwijssysteem Nederland

Lagere school:
Als een kind 4 jaar is geworden mag deze naar de lagere school. Dit duurt 8 jaar. In het laatste jaar (groep 8) wordt er een CITO toets gemaakt. Deze toets is bepalend voor het niveau wat gevolgd kan worden op het Middelbaar Onderwijs:

Middelbaar Onderwijs
Dit bestaat uit 4 verschillende types:
- PrO: Praktijk Onderwijs, dit leidt leerlingen op voor wonen, werken, burgerschap en vrije tijd. Dit heeft geen vaste duur, maar er is wel een leeftijdsgrens van 18 jaar.

- VMBO: Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vroeger de MAVO), dit duurt 4 jaar en is onderverdeeld in 4 sectoren: Economie, Techniek, Zorg en Welzijn, Landbouw. De leerling kan een van deze sectoren kiezen. Hierna stromende de leerlingen door naar het MBO.

- HAVO: Hogere Algemeen Voortgezet Onderwijst, dit duurt 5 jaar en is onderverdeeld in 4 profielen: Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Economie & Maatschappij, Cultuur & Maatschappij. De leerling kan een van deze profielen kiezen. De keuze hiervan heeft invloed op de vervolgstudie die kan worden gevolgd. Na de HAVO gaan leerlingen over het algemeen verder met het HBO.

- VWO: Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs of Atheneum, dit duur 6 jaar en is in dezelfde profielen onderverdeeld als de HAVO. Er bestaat ook nog een variant van het VWO namelijk het Gymnasium. Daar worden ook de vakken Grieks en Latijn gegeven. Na het VWO gaan de leerlingen over het algemeen naar de Universiteit.

Middelbaar Onderwijs:
- Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO): Na het VMBO (soms ook na het PrO) gaan de leerlingen een MBO studie doen. Het MBO bestaat uit 4 verschillende niveaus:
- niveau 1: assistent beroepsbeoefenaar
- niveau 2: medewerker / basisberoepsbeoefenaar
- niveau 3: zelfstandig medewerker / zelfstandig beroepsbeoefenaar / vakopleiding
- niveau 4: middenkaderfunctionaris / gespecialiseerd beroepsbeoefenaar
Met niveau 4 kan er worden doorgestroomd naar het HBO.

Hoger Onderwijs:
- Hogere Beroeps Onderwijs (HBO): Een HBO studie duurt (meestal) 4 jaar. In het eerste jaar haalt de student een Propedeuse. Met een Propedeuse kan de student een Universitaire studie gaan doen. De propedeuse moet binnen 2 jaar gehaald worden, anders moet de student stoppen met de studie. Wanneer het HBO diploma (Bachelor diploma) gehaald is kan er een Master opleiding gedaan worden bij de Universiteit.

- Universiteit, Wetenschappelijk Onderwijs (WO): Een Universitaire studie duur meestal 5 jaar, maar dat kan sterk verschillen per opleiding. De eerste 3 jaar van de studie is het Bachelor gedeelte. Hierna komt de Master studie. Dit duurt ongeveer 2 jaar.

In Nederland geldt er een leerplicht tot 18 jaar of tot het halen van een HAVO of VWO diploma. Het MBO valt dus nog onder de leerplicht.

Hopelijk geeft dit wat inzicht in het Nederlandse Onderwijssysteem. smartass.gif Aanvullingen/verbeteringen zijn welkom.

Sinds een aantal jaren is het Technasium ook op een aantal Nederlandse scholen aanwezig.
 

Als ik het goed begrijp kan je in nederland dus na 5 jaar al naar de universiteit ?
(5 jaar VWO , van je 12 tot je 17de.) ?
Dat lijkt me een jaar korter dan in belgie.

En wat ik nog het meest rare van al vind: In het laatste jaar (groep 8) wordt er een CITO toets gemaakt. Deze toets is bepalend voor het niveau wat gevolgd kan worden op het Middelbaar Onderwijs:
==> wil dit zeggen dat als je slecht op die test scoort je bv al niet meer naar het VWO mag gaan?

Zoja: wat is dat voor nonsens!

Een kind van 12 is naar mijn mening nog totaal niet klaar om zo'n testen al te doen en ik ben er 100% zeker van dat enorm veel kinderen hierdoor in het verkeerde onderwijssysteem terecht komen.

6 jaar duurt VWO.

En over de cito toets: Wat ik zelf gehad heb is dat je op basis van de docent zijn of haar inzicht + de citotoets de verdere planning voor je middelbare school op wordt gebaseerd.

 

Veranderd door ArcherBarry, 28 augustus 2017 - 22:45
tapatalk verwijderd


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures