Retentietijd

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 3

Retentietijd

Goedenmiddag allemaal,

voor ons profielwerkstuk hebben wij biobrandstoffen gemaakt. Deze zelfgemaakte biobrandstoffen (bio-ethanol en biodiesel) hebben wij vervolgens door de GC laten lopen om de samenstelling ervan te bepalen.

Nu hebben wij verschillende grafieken gekregen met daarin verschillende retentietijden. Wij weten dat de retentietijd karakteristiek is voor een bepaalde stof, maar hoe kunnen we erachter komen welke stof dit is?

Alvast Bedankt!

Berichten: 2.337

Re: Retentietijd

Die kan je opzoeken in bepaalde boeken. Vraag er eens naar op jouw school. Als ze een GC hebben zullen ze zo'n cataloog ook wel liggen hebben.

Als je een vermoeden hebt welke stoffen er in zitten kan je ook een standaard maken. Je maakt een staal met de stoffen waarvan je vermoed dat ze erin zitten en dan vergelijk je de pieken.

Re: Retentietijd

Retentietijden zijn naar mijn idee niet op te zoeken in boeken. Dit komt omdat niemand dezelfde GC gebruikt met dezelfde kolom en ook nog eens dezelfde gasdruk heeft.

Hoe je er achterkomt welke piek een bepaalde component is kun je alleen maar doen door te spiken van de desbetreffende component.

Je moet ook niet gelijk alle stoffen spiken in een oplossing want dan weet je ook weer niet wat wat is.

Met ander woorden je moet dus gewoon nog veel meer analyses uitvoeren voordat je dus weet welke piek welke component is.

Houd er wel rekening mee dat je onder dezelfde omstandig heden alles analyseerd want anders heeft het geen zin.

Berichten: 39

Re: Retentietijd

of je maakt een run van je begin componenten om zo erachter te komen welke pieken daarvan zijn?

Berichten: 14

Re: Retentietijd

je kan idd alle stoffen afzonderlijk meten. wat je ook kan doen is het meten met een GC-MS. Met behulp van de GC-MS bibliotheek kunnen de massaspectrums worden vergeleken met bestaande massaspectrums.

Reageer