meet apparatur

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 3

meet apparatur

Beste forumgebruikers,

Ik zit met een vraag die ik met de nodige google inspanningen nog niet heb gevonden en met een beetje logisch nadenken ben ik hier uitgekomen.

Als schoonmaker ben ik redelijk op de hoogte wat ik wel en niet moet doen met schoonmaakmiddelen en chemisch gezien is er een basis kennis maar houd het ergens op.

Ik zoek een oplossing om te controleren of mijn leverancier niet teveel water bij de wijn doet, in dit geval in de schoonmaakmiddelen. De laatste tijd zijn de middelen te sterk of juist te slap er vervelend als je de juiste dosering gebruikt maar toch schade krijgt door o.a. te sterke zuren.

Wat ik zoek is en eenvoudige maar correcte meter om het vaste stof gehalte en de Ph waarde te meten ( verbeter mij als ik het verkeerd omschrijf ). Het hoeft geen apparaat te zijn van 50 euro maar 1000 euro is weer een beetje teveel van het goede.

Uw hulp wordt zeer op prijs gesteld.

wim

Berichten: 654

Re: meet apparatur

pH kan je er gemakkelijk meten met een pH-meter à 20 euro, of een universeel pH-papiertje voor nog minder geld. De laatste is niet geschikt voor blekende schoonmaakmiddelen.

Voor het vastestofgehalte kan je natuurlijk ook zelf wat in elkaar zetten:

- Koop wat erlenmeyers of maatbekers, weeg die af en noteer de massa (liefst tot op de honderdste gram of nauwkeuriger).

- Doe hier een hoeveelheid schoonmaakmiddel in, zeg 50 mL (maatcylinder)

- Zet je erlenmeyer in een oven (die niet voor voedsel gebruikt zal worden) en verhit tot 150 °C. Ga gewoon net zo lang door tot je zeker weet dat al het water is verdampt.

- Laat de erlenmeyer afkoelen en weeg hem opnieuw af.

- Bereken het massaverschil.

En je weet het vastestofgehalte voor 50 mL schoonmaakmiddel.

Berichten: 3

Re: meet apparatur

Bedankt voor het meedenken,

Ik zit op een nivo van - 1 dus dit gaat het niet worden. Ik gebruik gemiddeld 30 cans van verschillende produkten per week en moet dus iets simpels hebben. Een handmeter voor in het veld en liefst digitaal, iets van druppeltje reinigingsmiddel en knopje drukken en uitlezen. De informatie op het internet is erg karig en maakt het zoeken voor mij moeilijk. Wat ik wel heb gevonden is een refractometer maar ben niet helemaal zeker of dit iets is.

Kortom moeilijk verhaal als je er geen verstand van hebt

Berichten: 654

Re: meet apparatur

Ik denk dat dit ongeveer het gemakkelijkste is wat je kan doen. pH-meten is sowieso geen probleem, dat is strookje erin duwen en de kleuren van het strookje aflezen

Vastestofgehaltebepalingen (wat een woord..) worden gewoonlijk in gespecialiseerde en ingewikkelde apparatuur gedaan. Die heb je in allerlei vormen, maar ook die zijn niet te bedienen door een leek en kosten niet bepaald weinig.

Berichten: 252

Re: meet apparatur

Misschien ben je wat met een refractometer. Die dingen kan je krijgen in klein draagbaar formaat. Je meet hiermee alle opgeloste stoffen in water. De brekingsindex van schoonmaakprodukt X moet in principe altijd gelijk zijn. Als je leverancier een meer water heeft bijgevoegd krijg je een lagere brekingsindex.

Berichten: 3

Re: meet apparatur

Het lijkt er op dat een digitale refractometer de beste optie is. Een eenvoudige meting waarmee ik verschillen direkt kan opmerken en hiermee de leverancier kan confronteren moet voldoende zijn. Nu nog even uitvogelen waarom er nu weer zoveel verschillende refractometers zijn, het lijkt erop dat er voor elke vloeistof weer een andere meter is.

De Abbe RE1500 lijkt zover aan mijn wensen te voldoen.

Wij speuren verder en worden langzaam weer wat wijzer.

Re: meet apparatur

Ik zou deze problematiek van een te sterke of slappe werkoplossing na verdunnen aan mijn leverancier voorleggen om te zien hoe het kan worden opgelost.

Als ik geen bevredigende antwoorden en oplossing krijg dan zou ik op zoek gaan naar een andere leverancier want het controleren van dit soort stoffen is iets wat niet niet moet willen, je leverancier moet te vertrouwen zijn.

Berichten: 252

Re: meet apparatur

Er bestaat geen refractometer voor elke oplossing of stof. Een brekingsindex is een brekingsindex. Het is wel zo dat elke stof/product een andere brekingsindex heeft, maar dat is iets totaal anders.

Kijk eens op Schmidt+haensch

Gebruikersavatar
Berichten: 496

Re: meet apparatur

Neem gewoon een opgeloste deeltjes meter, bijvoorbeeld een Hanna Dist-1

Dat is veel eenvoudiger dan een ingewikkelede refractometer.

Zo'n Dist-1 kost rond de 55 Euro

Reageer