Springen naar inhoud

Scheikundige proef doen met Whiskey


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Fleuris

    Fleuris


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2010 - 09:02

Hallo allemaal,

Laat ik me zelf eerst even voorstellen, ik ben Floris-Jan Overink en zit in 5 vwo met natuurlijk scheikunde in mijn profiel.
Volgend jaar beginnen we bij ons op school met de profielwerkstukken. En ik zat al zo te denken aan een aantal onderwerpen waaronder whiskey.

Ik was dan van plan om mijn eigen whiskey te gaan stoken en dit te vergelijken met andere whiskey's uit de winkel.

Mijn scheikunde docent vond het een orgineel onderwerp alleen hij vroeg zich af of er wel echte scheikundige proeven mee uit te voeren zijn.
Daarom ben ik ook op dit forum terecht gekomen met de vraag: Of iemand mij kan vertellen welke mogelijk heden ik heb kwa scheikundige proeven met whiskey?

Ben benieuwd!

Groeten,

Floris-Jan

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

SamtheChemist_CF

    SamtheChemist_CF


  • >250 berichten
  • 560 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2010 - 09:21

Heej,

ik denk dat je een bepaling kan doen op het gebied van de hoeveelheid alcohol die er bij jou in zit in vergelijking met die uit de winkel. Misschien kan je de verschillende zuurgraden bepalen van de wiskey's (weet niet of dit van belang kan zijn op de smaak ofzo).

Maar moet wel zeggen dat het origineel is ja!

#3

Vreggie

    Vreggie


  • >250 berichten
  • 540 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2010 - 10:40

VIscositeit, Residu na afdampen, Kleur.

Ik noem maar wat. Leuk onderwerp overigens

#4

RubenM

    RubenM


  • >250 berichten
  • 336 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2010 - 12:51

"Whiskey fingerprinting". Oftewel, kijk of je chemisch verschil kan zien tussen verschillende merken, blends, Scotch, Amerikaanse whisky, en je kunt zelfs nog Bourbon meenemen. Kijk bijv. naar suikers, disacchariden, aldehyden, esters, fenolen, tannines, en zelfs lignine uit hout. GC/LC + MS is leuk als je er de mogelijkheden toe hebt, maar met fatsoenlijke TLC kom je misschien ook al een heel eind.

#5

Vreggie

    Vreggie


  • >250 berichten
  • 540 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2010 - 13:04

EN als je niet de mogelijkheid hebt op school kun je altijd een Universiteit of hogeschool vragen om je te helpen bij het onderzoek

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3684 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 maart 2010 - 23:18

total fenol gehalte met Folin-Ciocalteu reagens, misschien suikerresidu, en wat meer natuurkundig, de oppervlaktespanningen.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#7

ceitwa

    ceitwa


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 maart 2010 - 11:07

alcohol gehalte bepalen met bv refractometer (en calibratiereeks)

na iedere destilatiestap kijken welke alcoholen er gevormd zijn (GC) met name letten op methanol in eigen produkt

#8

Fleuris

    Fleuris


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2010 - 18:20

Ten eerste bedankt voor jullie reacties! Ik zal kijken wat ik ermee kan en wat het wordt! En dan zal ik het wel posten!

Ten tweede had ik nog een vraag RubenM of misschien kan iemand anders die beantwoorden.

"Whiskey fingerprinting". Oftewel, kijk of je chemisch verschil kan zien tussen verschillende merken, blends, Scotch, Amerikaanse whisky, en je kunt zelfs nog Bourbon meenemen. Kijk bijv. naar suikers, disacchariden, aldehyden, esters, fenolen, tannines, en zelfs lignine uit hout. GC/LC + MS is leuk als je er de mogelijkheden toe hebt, maar met fatsoenlijke TLC kom je misschien ook al een heel eind.

Wat betekent: GC/LC + MS en TLC uit dit citaat??

Ben benieuwd!

Groet,

Floris-Jan

#9

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3684 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 maart 2010 - 18:39

GC = Gas Chromatografie --> een methode om vluchtige stoffen te onderzoeken
LC= Liquid (vloeistof) Chromatografie --> een methode om niet vluchtige opgeloste stoffen te onderzoeken
MS = Massa Spectrometrie een apparaat dat gekoppelt zit aan bijvoorbeeld een GC en die de massa van een molecuul meet.
TLC = dunne laag chromatografie http://nl.wikipedia....gchromatografie

op wiki in nederlands (liefst engels) staat het redelijk uitgelegd.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#10

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11121 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 maart 2010 - 18:39

Gaschromatografie/vloeistofchromatografie (L van liquid, beide scheidingsmethoden), massaspectrometrie (detectiemethode op basis van massa), thin liquid chromatography (dunnelaagchromatografie)

#11

Jor_CF

    Jor_CF


  • >250 berichten
  • 840 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2010 - 16:48

Mij lijkt het meest praktisch op middelbaar school niveau om de concentratie alcohol te berekenen door middel van titratie. Dit kun je doen met een zuren oplossing van dichromaat, welke alcohol snel naar azijnzuur oxideerd wanneer de oplossing heet is.

#12

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 30 maart 2010 - 19:33

Eigenlijk nieuwsgierig of iemand weet of papierchromatografie van in- of drooggedampte wiskey verschillen tussen de diverse soorten kan laten zien? En welke loopvloeistof zou je dan moeten proberen?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures