Springen naar inhoud

polair en apolair


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Lisan

  Lisan


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 april 2010 - 13:08

Hallo

Ik heb een vraag.. als een stof slecht oplosbaar is in water en in ethanol&wasbenzine noem je dat dan een a-polaire stof? En als een stof goed oplosbaar is in water maar slecht in ethanol&wasbenzine noem je dit dan polair? maar hoe noem je het dan als de stof in water en ethanol/wasbenzine goed oplost?

om het even wat duidelijker op te schrijven;
stof - s in water - s in ethanol/wasbezine - apolair?
stof - g in water - s in ethanol/wasbezine - polair?
stof - g in water - g in ethanol/wasbenzine - ???

alvast bedankt! :)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jhullaert

  jhullaert


 • >1k berichten
 • 2337 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 april 2010 - 13:28

Dan is de derde stof ook polair maar minder dan je 2de stof.

Stoffen zijn niet zomaar polair of apolair, dat zijn de uitersten. Water is zeer polair ethanol is al wat minder polair diethylether is nog veel minder polair, je zou ze al apolair kunnen noemen en alkanen zijn apolair.

Als je een polair solvent hebt zoals water en een aantal stoffen dan zal er van de meest polaire stof het meest oplossen in je water van de tweede meest apolaire stof het tweede meest enzoverder tot je meest apolaire stof. In een apolair solvent geldt net het omgekeerde.

Om op je voorbeeld in te pikken. Goed /slecht oplosbaar zijn ruwe schattingen er zal bij een bepaalde temperatuur en druk een bepaald aantal mol van je stof oplossen en dit in een evenwicht.

Eerst kijk je dus naar hoe polair je oplosmiddel is. Water zeer polair. ethanol opgelost in wasbenzine zit ergens tussenin. Wasbenzine is apolair want het is een mengsel van koolwaterstoffen, ethanol neigt meer naar de polaire kant, het kan waterstofbruggen vormen met water en is daardoor goed oplosbaar in water (denk aan likeur) De polariteit van je mengsel hangt dus af van de verhouding ethanol en wasbenzine.

Het feit dat je 2de stof wel oplost in water maar niet in dit mengsel zegt dat je stof zeer polair is. Je derde stof lost al beter op in je minder polaire mengsel maar toch nog in water. En je eerste stof is zeer apolair want het lost niet op in water en ook slecht in je niet zo polair solvent.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures