Minder platen destillatiekolom

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 774

Minder platen destillatiekolom

Stel dat er een scheiding moet uitgevoerd worden van 2vloeistoffen die van kookpunt verschillen.

De huidige destillatiekolom hiervoor heeft 50 platen, met een goede scheiding. Maar met 40 platen wordt deze scheiding ook bereikt.

Wat is dan het voordeel van de kolom van 40 platen tov deze van 50 platen?

Alvast bedankt,

Berichten: 723

Re: Minder platen destillatiekolom

EDIT: Had je vraag niet correct gelezen blijkbaar. Als je product even zuiver is bij 40 platen en je werkingskosten zijn niet hoger, dan heeft een met 50 platen geen zin.

Zal de andere post laten staan. Daarin staat wat je zou kunnen doen als je een kolom van 50 platen hebt en je wil een product zuiveren dat maar 40 platen verrijst :)

Er zal alleen maar een voordeel zijn als je product hiervoor zuiverder wordt en bijgevolg voor een hogere prijs kan worden verkocht. Maar als je bvb met een azeotroop zit, heeft dit geen zin. Je werkingskosten zullen alleen maar stijgen en uwen baas zal niet content zijn :P .

Wat je volgens mij wel met je kolom kan doen is je reflux verhouding veranderen. Hierdoor kom je misschien in een economisch meer rendabel gebied, waarbij je de effectieve platen van de kolom kan terugschroeven naar bvb 42. Je moet dus geen nieuwe kolom kopen, maakt winst omdat je werkingskosten lager zijn en je product heeft de gewenste zuiverheid.

Zoals aangeduid, mss he :) . Je kan sowieso de afschrijfkosten van een nieuwe installatiebrekenen ten ozpichten van werkingskosten van een te zuiver gedestilleerd product en zien wat je op termijn het meeste zou kosten.

Berichten: 774

Re: Minder platen destillatiekolom

Ja dit begrijp ik. Maar zijn de werkingskosten eigenlijk duurder als er dan 50 platen in de kolom zitten en er maar 40 eigenlijk van nodig zijn?

Berichten: 723

Re: Minder platen destillatiekolom

Je zal wrs meer moeten stoken om de vloeistof warm genoeg te krijgen, om ze tot boven in de kolom te brengen. Je rendement zal lager zijn, want alles blijft langer op de kolom en je "beschadigd" onnodige apparatuur. Het zal alleszins niet minder duur zijn wrs (maar dat hangt ook wel af van je reflux verhouding). Ik zou intuitief zeggen dat dit niet duurder is.

Berichten: 1.379

Re: Minder platen destillatiekolom

De 40 of 50 platen die U noemt zijn er eigenlijk niet. Ze vormen slechts rekengrootheden om de productscheiding kwantitatief te kunnen beschrijven.

Ikzelf heb de platen altijd theoretische schotels genoemd. Vooral omdat het hier eigenlijk alleen maar om een modelbeschouwing gaat.

Ik denk bij energieverliezen vooral aan de warmte die door het koelwater wordt afgevoerd. Is die gerelateerd aan het schotelgetal van de scheidende kolom?

Ik zie wel een verband met het inpakken van de kolom met een warmteisolerend materiaal.

Als je zuiver, gedestilleerd water opnieuw zou gaan destilleren via twee kolommen. Een van 40 en een van 50 schotels. Zou dat uitmaken in energieverbruik? Ikzelf denk van niet.

Ik wil het ook niet gaan verklaren met het thermodynamische begrip scheidingsarbeid. Ik denk dat die heel gering is en alleen theoretich gerelateerd is aan het aantal effectieve schotels. Maar hierover heb ik toch wat twijfels. Als er gescheiden wordt is er altijd scheidingsarbeid nodig. Maar hoe groot is die?
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 723

Re: Minder platen destillatiekolom

hzeil schreef: De 40 of 50 platen die U noemt zijn er eigenlijk niet. Ze vormen slechts rekengrootheden om de productscheiding kwantitatief te kunnen beschrijven.
Die 40 of 50 platen zijn er wel degelijk hoor. Bij een gepakte kolom zjn ze fictief. Of het theoretisch aantal schotels voldoet aan het werkelijk aantal schotels is iets adners. Dat heeft te maken met het ingestelde evenwicht (of dit al dan niet mogelijk is).

Heb het eens gevraagd aan iemand gespecialiseerd in chemische technologie en zij zei dat je die kolom van 50 platen kon gebruiken en economisch even rendabel kan worden gemaakt als bvb het voedingsdebiet en de refluxverhouding wordt gewijzigd. Dus zo direct een voordeel of nadeel is er niet. Op dat vlak geldt dan idd het feit wat is een plaat? Een andere reflux verhouding geeft immers een andere helling aan je voedingslijnen (voor Mcabe Thiele constructies) waardoor je effectief mss 48 platen gaat nodig hebben...

Berichten: 774

Re: Minder platen destillatiekolom

normaal gezien geldt toch: meer platen, is minder reflux nodig, wat leidt tot kleinere werkingskosten (per opbrengst destillaat) ?!

Maar meer platen zijn duurder in investeringskosten, zeker als het om gestructureerde pakking gaat?!

Berichten: 723

Re: Minder platen destillatiekolom

Uw reflex zal idd kleiner zijn om een mengsel te scheiden dat minder platen vereist, dat wel ja...

En kwa investeringskosten is het idd zeker duurder natuurlijk. Al is uw pakking of schotel nog goedkoop, uw toren zal steeds hoger zijn.

Maar om zo te zeggen ik wil een destillatietoren zetten, wat gaat mij ht meeste kosten die reflex met die kolom of een andere reflex met een andere kolom, dat lijkt mij een behoordelijke kosten-baten-analyse :) .

Reageer