Springen naar inhoud

Laatste zetje studiekeuze technische scheikunde


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Doubting

  Doubting


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 juni 2010 - 23:42

Goedendag iedereen,

Ik ben een VWO-scholier ( N&T profiel+ wis D + economie) en heb zojuist mijn examens afgerond en ik weet zeker dat ik geslaagd ben. Nu volgt het probleem van mijn studiekeuze voor het WO. Ik zit nog te twijfelen tussen Technische scheikunde (scheikundige technologie) of technische bedrijfskunde. Mijn SE-cijfer voor scheikunde is een 8.1 en mijn CE-cijfer zal ook ergens in die buurt zitten.

Hoezo ik technische scheikunde wil ipv gewone scheikunde studie: ik wil wel iets met het bedrijfsleven doen. IMO heb je met technische scheikunde daar meer mee te maken.

Hoezo ik misschien technische bedrijfskunde wil doen: het kan misschien zo zijn dat scheikunde me gaat vervelen op den duur. Welke dingen zorgen ervoor dat je je niet gaat vervelen met scheikunde? Zie je het nog wel zitten na zoveel jaar scheikunde? Eerst een bachelor en dan nog een master?

Ik ga a.s. vrijdag nog naar de latebeslissersdag in UTwente en op een andere dag nog naar TUEindhoven om daar nog een keer goed te kijken. Maar aangezien alle studenten daar je proberen over te halen om de studie te volgen is mijn vraag: is het een leuke studie. Wat zijn de kansen op een baan, hoeveel te verdienen. Ziet de toekomst er nog rooskleurig uit aangezien er minder interesse is voor scheikunde studies (minder inloop). Of wordt mijn kans op een goede baan er juist beter door?


Ervaringen,tips en commentaar zeer gewenst :) (ook over de 'gewone scheikunde' opleiding en de technische universiteit)

Veranderd door Doubting, 01 juni 2010 - 23:56


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

  Beryllium


 • >5k berichten
 • 6314 berichten
 • Minicursusauteur

Geplaatst op 02 juni 2010 - 06:31

Ik heb zelf geen scheikundige technologie gedaan maar 'gewone' scheikunde. Mijn broer heeft wel scheikundige technologie gedaan, aan de TU/e.

Je zegt dat je veel met het bedrijfsleven in aanraking wilt komen. Op welke manier wil je dat? Als persoon die in de commerciele zector werkt? Als persoon die graag in een management-achtige setting wilt zitten?

En of een studie saai wordt, tja, dat risico loop je altijd wel een klein beetje en goede voorlichting kan zeker helpen om je keuze goed te maken. Persoonlijk zou ik met bedrijfskunde niet zo gelukkig zijn, omdat mijn idee daarvan is dat het een veel eentonigere studie is.

Baankansen zijn er denk ik beide richtingen wel. Over een jaar of 5 is de uitstroom van babyboomers begonnen.... en dat ga je in elke sector merken.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

Nelis77

  Nelis77


 • >25 berichten
 • 65 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2010 - 08:06

Ik denk je je op zich niet veel zorgen moet maken indien je scheikunde diploma op zak hebt. De vraag (hier in BelgiŽ) naar hoog-geschoolde scheikundigen is de voorbije jaar niet echt onder nul gezakt ten gevolge van de crisis. Verder zie ik ook veel scheikundigen doorstromen naar commerciŽle functies en ook naar bv IT (vanuit het labo en de opgedane instrumentatie-kennis)
Verder heb ik me zelf heel goed geamuseerd tijdens mijn studies en is het me niet gaan vervelen. Scheikunde maak je zelf zo boeiend als je wil door je er zo ver in te verdiepen als je zelf wil.

Groeten
Niels

#4

Ronnie_CF

  Ronnie_CF


 • >250 berichten
 • 723 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2010 - 09:23

Elke studie heeft saaie vakken waar je door moet... De een kan daar beter mee omgaan dan de andere, maar ik heb nog nooit mensen weten stoppen omdat het te saai was (wel omdat het hen niet intresseerde).

Met een universitaire diploma kan je altijd wel ergens terecht... Dat is alleszins het begin van een mogelijke carriere.

#5

cherocal

  cherocal


 • >25 berichten
 • 34 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 augustus 2010 - 00:15

Hoi Doubting,

Zojuist je post gelezen en hopelijk ben ik niet te laat voor je keuze. Wat betreft keuze zou ik voor chemische technologie gaan omdat je inzetbaarheid zo breed is. De variatie en brede inzet is bij technische bedrijfskunde niet zo groot dan bij chemische technologie. Je mist de brede kennis vooral.
Als chemisch technoloog kan je overal ingezet worden, bijv. in de overheid, bedrijfsleven (multinational), ingenieursbureau... Het ligt er ook aan waar je jezelf in wilt specialiseren. En nog een weetje, als ingenieur kan je zelfs ook de financiŽle wereld in. De goede carriťre mogelijkheden wat ťťn van de redenen waarom ik deze studie heb gekozen.

Tijdens mijn hts studie had ik het in m'n eerste jaar vooral practica en de grondslagen van de chemie leren kennen. Pas in het tweede jaar duik je dieper in de studie en krijg je vooral met wat 'grotere' toepassingen van de studie te maken. De hele opleiding richtte zich op de procestechnologie, wat ik persoonlijk het meest interessante specialisatie van de chemische technologie vind. Het curriculum had tevens een paar bedrijfskundige vakken. Maar het mooiste vond ik toch reactorkunde, op dit gebied ondervindt je als chemisch technoloog geen concurrentie van andere specialisaties.

Weet je trouwens al naar welke universiteit gaat? Eindhoven staat goed aangeschreven.
"Free your mind"

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures