Elementen aanschaffen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

Elementen aanschaffen

Hallo allemaal, ik ben eens op dit forum gaan rondsnuffelen, maar ik kon nergens iets vinden over 'pure' elementen kopen, enkel over chemicaliën als H2O2.

Met 'pure' elementen bedoel ik bijvoorbeeld de muntjes op deze website: www.unitednuclear.com

Hier kun je van veel elementen een stukje kopen, ik zoek echter een locatie/website in Nederland, aangezien ik over een tijdje een elementenverzameling wil aanleggen.

Weet een van jullie een geschikte verkoper?

MVG, Tom Lehrer

Berichten: 216

Re: Elementen aanschaffen

Zoek en gij zult vinden. Alles is te koop, voor veel geld via de makkelijke wegen als www.unitednuclear.com maar vaak voor veel minder als je goed zoekt.

Waar je bepaalde elementen kunt vinden is helemaal afhankelijk van het element. Zuurstof kun je bijvoorbeeld zelf maken door H2O2 te ontleden en dit gas te drogen. Andere elementen zijn moeilijk zelf te maken en kun je bijvoorbeeld bij toeval kopen als je toevallig een potje ergens tegenkomt.

Er is niet één bepaalde plaats waar je elementen kunt kopen, ieder element heeft zijn eigen manier om verkregen te worden. Ik denk dat de beste manier om ze te verkrijgen is door te googlen en vooral veel rond te lezen op verschillende scheikunde fora.

Gebruikersavatar
Berichten: 794

Re: Elementen aanschaffen

Op ebay kun je vrijwel alle elementen kopen.

De prijzen vallen vaak erg mee.

Leuk om mee te beginnen is bijvoorbeeld Gallium.

Een metaal dat bij kamertemperatuur smelt. (of in je hand)

Berichten: 3.145

Re: Elementen aanschaffen

Via eBay kun je veel metalen in ieder geval probleemloos kopen. Ook het element jood is geen enkel probleem (vele aanbieders op eBay, zoek op "iodine crystals").

Enkele aanbieders:

http://stores.shop.ebay.nl/THE-MISTS-OF-AVALON__W0QQ_armrsZ1 (nu even niet, maar na 5 juli wel weer i.v.m. vakantie).

http://shop.ebay.nl/specialistshop/m.html?...=&_trksid=p4340 (mooie samples, maar wel duur)

Selenium: http://cgi.ebay.nl/SELENIUM-50g-Se-99-92-/...=item563d6ab1a1

Bepaalde elementen zijn erg duur (bijv. platina, osmium, goud) en sommige elementen zijn heel lastig te vinden (arseen, witte fosfor, thallium). Rode fosfor en antimoon zijn daarentegen weer geen probleem (mail voor bronnen voor deze stoffen, ik post ze niet hier). Een veel voorkomend probleem is vaak wel dat je elementen wel kunt krijgen, maar vaak in grotere hoeveelheden. Zo weet ik op dit moment bijv. geen leverancier die rode fosfor kan/wil verkopen aan particulieren in kleinere dan 1 kg verpakking. Een kilo rode fosfor kost pakweg EUR 50. Er zijn wel zeer gespecialiseerde bedrijven, die kunnen dan bijv. ook rode fosfor leveren, in een mooi glazen buisje en dan betaal je ook EUR 50, maar dan voor een gram of zo. De kosten zitten dan in het maken van een mooi display sample en de vette winst die er boven op komt. Je zou de kosten kunnen drukken als je iemand anders weet die ook interesse heeft in dit soort dingen en dan grotere hoeveelheden kunnen verdelen.

Ik zelf heb ook een elementenverzameling, die ondertussen al behoorlijk uitgebreid is. Ik mis nog enkele dure metalen, zwarte fosfor, uranium en fluor. Sterk radioaktieve stoffen wil ik niet in mijn verzameling, alleen uranium (halfwaardetijd 4,5 miljard jaar) en thorium (halfwaardetijd 14 miljard jaar) zijn acceptabel voor mij.

http://woelen.homescience.net/science/chem...nds/index2.html

Berichten: 2

Re: Elementen aanschaffen

Sterk radioactieve stoffen wil ik niet in mijn verzameling, alleen uranium (halfwaardetijd 4,5 miljard jaar) en thorium (halfwaardetijd 14 miljard jaar) zijn acceptabel voor mij.
Hier heb ik inderdaad ook al over na zitten denken, ik hoop dat ik niet zo lang leef dat ik die nog zie vervallen...

Bedankt allemaal voor jullie snelle reacties, ik ga jullie tips een voor een bekijken. Als mensen nog meer informatie/tips hebben hoor ik het graag.

Gebruikersavatar
Berichten: 32

Re: Elementen aanschaffen

even off topic

@ woelen:

Mag ik vragen welke elementen je allemaal hebt en welke het "bijzonders" is. :oops:
Ik was een jaar of 11, toen er werd verteld de wereld draait om kennis en alles wat je wil bepaal je zelf.

Reageer