galvanica

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 2

galvanica

Beste Forumleden,

Graag Uw ideeën mbt het volgende:

Wij zijn bezig met het bouwen van een model van de Brooklijn bridge, afmetingen 100*20*50 cm van gewalst ijzer staven. Het geheel is gelast, en de walshuid is met de haakse slijper verwijderd.

Nu willen we hierop een redelijke laag koper opzetten mbv galvanische technieken, en die koper laag vervolgens groen patineren.

Op dit forum is hier al redelijk veel aandacht aan besteedt, en met de beschreven methodes kom ik een heel eind. Ik wil echter geen gebruik maken van cyanides, en dat lijkt een probleem te worden.

Ik wil beginnen met electrolytisch ontvetten, anodisch en kathodisch: NaOH 50g/l; Na3PO4 50 g/l, Nametasilicaat 50g/l, 60° C, 50mA/cm^2, 3 min, gevolgd door spoelen en een zuurdip in 10% HCl (advies van verchromer).

Vervolgens een nikkel strike in 100 ml/l HCl met 110 g/l NiCl2. 40mA/cm^2 bij 25 C 5min. Spoelen, en dan verkoperen in 200g/l CuSO4 met 80g/l H2SO4 10 °C bij 20 mA/cm^2 tot de gewenste dikte.

Voor patineren heb ik nog niet zoveel concrete recepten gevonden. Ik ben met ammonium bezig geweest, maar dit levert geen goede hechting op.

Is dit een werkbaar protocol? Alle suggesties zijn welkom.

Gebruikersavatar
Berichten: 794

Re: galvanica

Volgens mij is die nikkeldip niet nodig, dat doe je wel als je bijvoorbeeld koper hebt als basis en je wilt goud aanbrengen, anders diffundeert het koper door het goud heen.

Een nikkeldip is wel aan te raden als je RVS hebt.

Berichten: 1.816

Re: galvanica

Gewoon laten doen bij een gespecialiseerd bedrijf. Zo mooi kun je het zelf echt niet.

Gezien de afmetingen en wat je allemaal wil weegt de investering, met dubieus resultaat niet op tegen de kosten van zo'n bedrijf.

Bovendien moet je eigenlijk eerst zandstralen en dan zo snel mogelijk de eerste Zinklaag erop enz.

Een ander alternatief is een epoxylaag met Cu poeder vermengd, of Cu-antifouling. Die kun je ook mooi groen laten worden.
LiA

Gebruikersavatar
Berichten: 794

Re: galvanica

Tja, zelf doen is 100x keer leuker natuurlijk.

En mooi hoeft toch ook niet... anders moet je er ook geen patina overheen doen.

En wat dan van een mooie roesttint? Die breukelen-brug is toch ook niet van koper?

Berichten: 2

Re: galvanica

Echtepino, Thionyl,

Bedankt voor jullie reacties. De peilers van de brug zijn van grijs/wit graniet, dat wordt heel erg lelijk als daar roest op komt. En inderdaad, zelf doen is veel leuker. Daarbij heeft het nog een andere betekenis voor ons...

Wat denken jullie van de voorgestelde receptuur? Kan dit gaan werken of moet ik iets anders doen? Thionyl, waarom zou je zink willen gebruiken?

Berichten: 1.816

Re: galvanica

Ik heb al heel wat galvanische projecten zien mislukken en omdat dit toch alleen een model is, hoewel wat groot, lijkt me dat je mijn alternatieven toch maar eens moet overwegen. Ze zijn goedkoop en je doet het ook zelf en ziet er na wat polijsten ook uit als verkoperd en is goed te patineren enz.

Ben je receptuur wel eens vaker tegen gekomen, maar geloof niet dat het in de vakkringen echt een hit is.

Voor de rest is zink (verzinken) een betrouwbaar anti-roestmiddel.

succes
LiA

Reageer