Springen naar inhoud

kennisvraag molecuul


 • Log in om te kunnen reageren

#1

kasius

  kasius


 • >100 berichten
 • 117 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 augustus 2010 - 10:17

Hallo,

Als je een glas hebt met water dan bestaat dit uit triljoenen H2O moleculen.
Mijn vraag is zijn deze triljoenen H2O moleculen allemaal aan elkaar verbonden of zit er tussen iedere H2O molecuul ruimte?

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

  Beryllium


 • >5k berichten
 • 6314 berichten
 • Minicursusauteur

Geplaatst op 23 augustus 2010 - 10:21

Het echte antwoord is eigenlijk: geen van beide.
En dat is, omdat een molecuul geen scherp gedefinieerde grens heeft.

Maar, wat misschien meer het antwoord is wat je wilt horen: de moleculen zijn niet in een scherp rooster gefixeerd maar kunnen vrij bewegen. In dat opzicht zijn ze dus niet verbonden.
Aan de andere kant: er is wel interactie tussen de moleculen: ze gedragen zich anders vanwege de interactie tussen elkaar.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

Raspoetin

  Raspoetin


 • >1k berichten
 • 3514 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 augustus 2010 - 13:45

En toch zit er tussen de verschillende watermoleculen ruimte. Een bekend proefje is dat wanneer je 50 milliliter water neemt en 50 milliliter alcohol, het totaalvolume geen 100 milliliter is, maar ongeveer 97 milliliter. De alcohol vult als het ware de ruimte tussen de watermoleculen op. Dit heet intermoleculaire ruimte. Plaatje:
Geplaatste afbeelding

Zie op ongeveer 1/3 deel van de volgende pagina: http://osbexact.nl/p...0/Molecuul.html

Veranderd door Raspoetin, 23 augustus 2010 - 13:46

I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#4

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 augustus 2010 - 15:35

Het is maar net hoe je "ruimte" definieert. Als ik twee kogeltjes heb, aan het uiteinde van een drukveer, dan zit er ook een bepaalde ruimte (afstand) tussen de kogeltjes. Door de veer in te drukken kun je die ruimte kleiner maken, maar laat je de veer weer los, dan zal de ruimte tussen de kogeltjes weer toenemen. Zo is het ook met watermoleculen en alcoholmoleculen. Ze nemen ruimte in en op een gegeven moment moet je echt druk gaan uitoefenen om ze nog dichter op elkaar te krijgen (die druk is zelfs enorm groot voor zelfs maar een kleine volumevermindering). Door de verschillende vormen van de moleculen (ook de vorm is hier ietwat "wazig") kun je bij een mengsel inderdaad hebben dat dat een iets kleinere ruimte inneemt dan de losse vloeistoffen afzonderlijk.

Het begrip "ruimte tussen moleculen" is dus een ietwat fuzzy begrip, dit omdat moleculen zelf fuzzy objecten zijn. Ze kunnen a.h.w. ietwat overlappen, maar hoe verder de overlapping, hoe meer de tegenkracht en dat zorgt er voor dat ze een bepaalde ruimte innemen.

#5

kasius

  kasius


 • >100 berichten
 • 117 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 augustus 2010 - 17:03

Ik heb begrepen dat moleculen door de elektromagnetische kracht worden aangetrokken tot elkaar.klopt dit?

#6

gravimetrus

  gravimetrus


 • >250 berichten
 • 275 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 augustus 2010 - 13:37

Watermoleculen worden onderling "bijeen" gehouden door waterstofbruggen.
Daarom heeft water ook een realtief hoog kookpunt.

#7

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 augustus 2010 - 15:26

Die "waterstofbruggen" waar jij het over hebt zijn een electrostatisch verschijnsel.

Watermoleculen hebben een bepaalde vorm (lijkt wel een beetje op een boemerang) en hoewel die moleculen in hun geheel gezien electrisch neutraal zijn, is de lading niet helemaal uniform verdeeld. Aan de twee uiteinden is het molecuul iets positief geladen en in het midden (op de punt van de boemerang) iets negatief. We noemen een dergelijk molecuul ook wel een 'dipool'.

Wat er nu gebeurt is dat het ene watermolecuul aan zijn ietwat positief geladen uiteinden iets aangetrokken wordt door een ander molecuul vanuit het ietwat negatief geladen midden. Dit effect zorgt er voor dat watermoleculen minder gemakkelijk los komen dan zonder die kracht en daardoor is water vloeibaar bij kamertemperatuur. Andere stoffen met vergelijkbaar of zelfs groter molecuulgewicht zijn gassen omdat hun moleculen geen dipolen zijn. Een voorbeeld is CO2. De moleculen hiervan zijn staafjes en de lading op deze moleculen is vrijwel uniform verdeeld, er niet echt een positief geladen plek en een negatief geladen plek. Het molecuul SO2 daarentegen heeft weer meer van water weg. Dit zijn net als watermoleculen ook boemerangvormige moleculen met in dit geval negatieve lading aan de uiteinden en positieve lading in het midden. Het effect is minder sterk dan bij water moleculen, maar toch wel zodanig sterk dat SO2 een veel hoger kookpunt heeft dan CO2.

#8

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 28 augustus 2010 - 20:50

Als je een glas hebt met water dan bestaat dit uit triljoenen H2O moleculen.
Mijn vraag is zijn deze triljoenen H2O moleculen allemaal aan elkaar verbonden of zit er tussen iedere H2O molecuul ruimte?

Mag ik een paar kleine dingen veranderen?

Als je een krat hebt met sinaasappelen dan bestaat dit uit tientallen sinaasappelen. Mijn vraag is zijn deze tientallen sinaasappelen allemaal aan elkaar verbonden of zit er tussen iedere sinaasappel ruimte?

Als je een blokkendoos helemaal mooi inpakt, dan zit er tussen de blokken geen ruimte. Helaas zijn moleculen niet mooi rechthoekig, dus blijft er altijd ruimte over; net als in een krat sinaasappelen. De tussenruimtes zijn te klein om andere sinaasappelen te kunnen passen, maar misschien kun je wel een betere pakking maken als je er pruimen tussengooit (vergelijk dit maar met het mengsel van alkohol en water dat hierboven wordt beschreven). Verder zijn moleculen ook nog een beetje zacht (veerkrachtig), en plakken ze aan elkaar.

Inderdaad zou mijn antwoord dus ook zijn: allebei. Er zit ruimte tussen, maar ze zitten wel aan elkaar verbonden. Dat verbinden is ook een definiërende eigenschap van een vloeistof: in waterdamp of stoom zitten de moleculen "echt los".

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures