Springen naar inhoud

PDEng of PhD?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Leathaface

  Leathaface


 • 0 - 25 berichten
 • 12 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 oktober 2010 - 13:14

Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de opleiding tot PDEng? En zo ja, wat is het verschil met de gangbare PhD op gebied van arbeidsmarkt?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sander leur

  sander leur


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2011 - 19:06

Ja, ik heb PDEng gedaan BioProcessEngineering aan de TU Delft na mijn reguliere master. Ik kan het je van harte afraden.

Voor jezelf moet je op een rijtje hebben wat voor soort carriŤre je zou ambiŽren.
Is dat een wetenschappelijke carriere of een carriere binnen een R&D van een bedrijf? Kies dan direct PhD
Is dat een industriŽle, meer richting procesontwerp? Kies dan NIET voor PDEng maar voor een vacature bij een bedrijf.

De insteek van het PDEng concept is erg goed geweest toen het werd ontwikkeld. De grotere multinationals merkte op dat hun junior ontwerpers/technologen te wetenschappelijk opgeleid werden en te veel gestuurd moesten worden. Vandaar dat er een post-master (destijds TwAIO) in het leven werd geroepen i.s.m. de 3 TU's. Een opleiding van twee jaar waarin de nadruk meer op proces engineering, economische evaluatie van projecten en projectmanagement ligt. Dit lespakket wordt aangeboden in het eerste halve jaar van de opleiding + een tailor made programma met procestechnologische vakken (om gaten in je technologische kennis te vullen, iedereen heeft tenslotte een andere achtergrond). In het andere halve jaar werk je in een groep een case uit voor een multinational met alles erop en eraan (van brainstorm tot ontwerp). Het tweede jaar doe je hetzelfde alleen dan een jaar lang intern bij bedrijf en individueel.

Het klonk mij in ieder geval als muziek in de oren. Ik wist dat ik richting procesontwerp wilde maar nog niet precies welke kant (farma, voedsel, milieu), had wel technologische kennis, maar naar mijn idee te weinig "gamma" georiŽnteerd. Daarnaast blijf je student, en krijg je een salaris. De praktijk pakte echter heel anders uit. Op het moment dat ik PDEng deed (2008) was er vrijwel geen enkel bedrijf die een case had om uit te werken. Om je toch bezig te houden werkte je dan een case van een PhD student uit met een wetenschappelijk karakter. Precies het omgekeerde van het oorspronkelijk concept.
De groepsopdracht in het 2e halve jaar was het uitwerken van een concept voor energieterugwinning uit reststoffen van de landbouw en algen, dat mogelijk wel eens interessant zou kunnen gaan worden in de toekomst. Kortom iets dat in de praktijk natuurlijk nooit van de grond zou komen en totaal niet uitdagend. Het "tailor made" programma aan cursussen bestond uit MSc vakken. Kortom, zat je weer in een collegezaal tussen de reguliere studenten. Werkt ook niet goed op je ego. Het moet wel gezegd worden dat de cursus projectmanagement erg goed was, maar ja als je alles bij elkaar optelt had ik in 1 jaar bij een bedrijf 10x zo veel kunnen leren met interne cursussen. Redelijk gefrustreerd van het eerste jaar ben ik het tweede jaar bij een ingenieursbureau terecht gekomen, waar dit me allemaal duidelijk werd. Momenteel werk ik daar nog steeds met veel plezier overigens.

Mocht je nog voor de keuze staan, bedenk dan goed wat je doet. Op beurzen krijg je allemaal de mooiste praatjes te horen, met de mooiste projecten in het buitenland..blabla. Als je ťťnmaal binnen bent, word je een slaafje voor PhD studenten. Uiteindelijk manifesteert een universiteit zich op het gebied van onderzoek en niet op industrie. Grappig om te zien is dat dus aardig wat PDEng studenten vervolgens een PhD traject gaan doen, ook destijds niet de insteek geweest van het programma (en iets dat je eigenlijk direct achter je master had kunnen doen). De universiteit verdient tenslotte zn geld grotendeels met onderzoek, zodoende dat ze goede (en gemotiveerde) PDEngs dus altijd warm proberen te maken voor PhD. Ze kennen de persoon en de kans dat de kandidaat zn promotie succesvol afrond is groter..... Ik ben dus in deze fuik gelopen omdat ik juist GEEN PhD wilde doen maar me wilde ontwikkelen naar een breed georiŽnteerde ontwerper/technoloog, die ik dus uiteindelijk wel ben geworden bij een ingenieursbureau.

Wees gewaarschuwd en veel succes met je keuze.

Veranderd door rolo84, 19 februari 2011 - 19:35


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures