Springen naar inhoud

vetbepaling margarine


 • Log in om te kunnen reageren

#1

natuur32

  natuur32


 • 0 - 25 berichten
 • 12 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 november 2010 - 14:49

Hallo ;)

Voor ons profielwerkstuk willen we het vetgehalte bepalen van verschillende soorten margarines. Op dit forum hebben we gelezen dat het een mogelijkheid is om het vetgehalte te bepalen door gebruik te maken van een soxhlet apparaat. Er werd gezegd dat dit geen ideale methode was. Waarom is deze methode niet ideaal?
Als alternatieve proef vonden we de volgende methode:

Meng de margarine met zeezand en droog op een waterbad.
Door het zand te gebruiken vergroot je het oppervlak waardoor makkelijker/sneller het water verdampt. Gebruik een schaaltje waarop de laag zand+boter zo dun mogelijk is.
Wanneer alles droog is het geheel over brengen in een erlenmeyer, hexaan od petroleumether of eventueel wasbenzine toevoegen en schudden. Vloeistof filteren (in zuurkast) in een gewogen lege erlenmeyer. Vloeistof afdampen op bv een waterbad in een zuurkast. Indien mogelijk damp condenseren en opvangen.
Restant in erlenmeyer is het vet.

Eerst wordt het water verdampt en vervolgens vindt er een filtratie plaats waarbij er alleen vet overblijft. Bij het verdampen is het water uit de margarine gehaald, maar waartoe dient het filtreren van de met hexaan vermengde oplossing: welke stoffen worden hierbij verwijderd? Daarnaast vroegen we ons af waarom de vloeistof nog afgedampt moet worden op een waterbad en waarom de damp gecondenseerd moeten worden.
We hebben ook iets gevonden over een sudan III oplossing om het vetgehalte aan te tonen, maar deze methode leek ons niet nauwkeurig genoeg.
We hopen dat iemand ons tips kan geven op welke manier we het best het vetgehalte kunnen bepalen van margarine.

Groetjes Max en Victor

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

drune134

  drune134


 • >250 berichten
 • 873 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 november 2010 - 07:23

Hallo Max en Victor,
De methode die jullie beschrijven kan heel goed werken.
Het filtreren doe je omdat een oplossing hebt waar naast je oplosmiddel met het vet ook zeezand zit. En dat wil je kwijt.

Het verdampen van je oplosmiddel doe je omdat je enkel vet wil overhouden, jullie willen toch het vetgehalte van margarine weten.

Wat ik wel wil toevoegen: Als jullie de mogeijkheid hebben om een Soxhlet uit te voeren zou ik dat kiezen boven het schudden met oplosmiddel in een erlenmeyer en affiltreren. Je hebt dan een betere extractie en houdt een zuivere oplossing met vet over waarvan je alleen nog maar het oplosmiddel hoeft af te dampen.

Hebben jullie ook al beschreven wat je allemaal vast moet leggen, de wegingen, welke, wanneer, nauwkeurigheid?

Idee: misschien andere etenswaren kiezen waarvan je het vetgehalte kunt bepalen, bv patat, chips.

suc6

#3

natuur32

  natuur32


 • 0 - 25 berichten
 • 12 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 november 2010 - 09:44

Hoi ;)

Het zeezand voegen we eerst toe, maar moeten we er uiteraard daarna weer uit hebben. Echter vragen we ons af er na het verdampen dan nog meer over is dan vet alleen?

Een soxhlet lijkt ons ook de beste methode. Echter vragen we ons af of het wel mogelijk is met een emulsie zoals margarine?

Het vetgehalte van patat of chips bepalen is opzich een leuk idee, ware het niet dat ons Profielwerkstuk over margarine en cholesterol gaat.

Groetjes,
Victor en Max

#4

drune134

  drune134


 • >250 berichten
 • 873 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 november 2010 - 08:07

Wanneer je het vetgehalte van de margarine mbv soxhlett wil bepalen moet je de margarine ook eerst mengen met zeezand. Voordat je de soxhlett doet moet je de margarine gemengd met het zeezand drogen op een (kokend) waterbad. Daarna breng je alles over in een huls en voer je de extractie uit met bv petroleumether. In je kolf krijg je dan het vet van je margarine in oplossing. Damp de PE af en je houdt vet over.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures