Eindwerk: alcoholbepaling van wijn door fotometrie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 4

Eindwerk: alcoholbepaling van wijn door fotometrie

Hallo iedereen,

Ik ben Sam en ik ben laatstejaars student biotechnische wetenschappen in het Vrij Land- en Tuinbouw Instituut te Torhout. Ik ben al enkele maanden vollop aan het werken aan mijn eindwerk met als onderwerp Wijn. Een deel van mijn eindwerk bestaat er in een praktische proef te doen. Voor deze proef heb ik gekozen om een alcoholbepaling te doen van wijn m.b.v. fotospectrometrie. Ik heb het principe van deze proef op deze website ontdekt: http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?showtopic=11146

Ik heb ondertussen van deze informatie een eigen protocol opgesteld maar ik heb nog wat vragen hierover. Teneerste wil men de extincite bepalen bij 440nm. Weet iemand hoe men aan deze waarde komt? Tentweede gebruikt men een concentratie van 0.005 mol/L K2Cr2O7. Is deze concentratie niet te klein? Wat als er geen overmaat is dan mislukt de proef toch? Ik zal mijn protocol hieronder toevoegen.

Doel:

Het bepalen van het alcoholpercentage in wijn d.m.v fotospectrometrie.

Principe:

Via fotospectrometrie de alcoholpercentage van wijn berekenen. We zullen hiervoor een ijkreeks maken van ethanoloplossingen. Vervolgens de extinctie berekenen van elke oplossing en met die gegevens het alcoholpercentage proberen te bepalen.

Bereiden van de oplossingen:

K2Cr2O7-oplossing (0,005 mol/L)

Los 1,4g K2Cr2O7 op in demiwater en leng vervolgens aan tot 1L

AgNO3-oplossing (0,1 mol/L)

Los 16,89g AgNO3 op in demiwater en leng vervolgens aan tot 1L

H2SO4-oplossing (5 mol/L)

Standaard in het labo.

Standaard oplossing van ethanol (ijkreeks 1-20%)

Voor een ethanoloplossing van 1%: Pipeteer 1mL ethanol in een maatkolf en leng aan tot 100mL met demiwater

De andere oplossingen worden op de zelfde manier gemaakt maar pipeteer respectievelijk 2mL, 3mL, … , 20mL ethanol in de maatkolf.

Werkwijze:

1. Pipeteer van elke standaard ethanoloplossing 5mL in een maatkolf van 100mL

2. Voeg telkens 50mL K2Cr2O7-oplossing toe.

3. Voeg vervolgens 2mL AgNO3 (katalysator) toe en leng aan tot 100mL met H2SO4.

4. Maak een blanco. Doe net het zelfde als in de vorige 3 stappen maar voeg i.p.v. 5 mL ethanol oplossing 5mL demiwater toe.

5. Bereken de extinctie van elke oplossing die je gemaakt hebt met een spectrofotometer op 440nm.

6. Verwerk je gegevens in een grafiek.

7. Bereid nu een oplossing met de wijn waarvan je het alcoholpercentage wil berekenen. Voeg net als bij de vorige oplossingen 50mL K2Cr2O7, 2mL AgNO3 toe en leng aan met H2SO4. Als je werkt met rode wijn filtreer dan eerst de wijn met houtskool om de pigmenten te verwijderen.

8. Bereken van deze oplossing de extinctie en lijd af van uit de bekomen grafiek hoeveel alcohol er in de wijn zit.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen!

MVG Sam

Berichten: 244

Re: Eindwerk: alcoholbepaling van wijn door fotometrie

1,4 gram kaliumdichromaat per liter:

Kalium: 2*39 = 78

Chroom: 52*2 = 104

Zuurstof: 7*16 = 112

Samen: 294 gram per mol.

Jouw oplossing is dus: 1,4 / 294 gram per mol (ongeveer) = 0,0048 M.

Dus nee, klopt gewoon. Staat in het voorschrift.

Verder volgens mij prima.

Re: Eindwerk: alcoholbepaling van wijn door fotometrie

"Teneerste wil men de extincite bepalen bij 440nm. Weet iemand hoe men aan deze waarde komt?"

Het is overgenomen uit het voorschrift maar heb jij je twijfels of dit correct is en dan is het verstandig om een test uit te voeren om te controleren of dit de juiste golflengte is. Hoe zou je dit moeten doen?

"Tentweede gebruikt men een concentratie van 0.005 mol/L K2Cr2O7. Is deze concentratie niet te klein?"

Deze vraag kun je beantwoorden door de reactievergelijking van de oxidatie van alcohol met kaliumdichromaat op te stellen en uit te rekenen hoeveel alcohol maximaal met de gegeven hoeveelheid kaliumdichromaatoplossing kan worden omgezet.

Berichten: 4

Re: Eindwerk: alcoholbepaling van wijn door fotometrie

"Het is overgenomen uit het voorschrift maar heb jij je twijfels of dit correct is en dan is het verstandig om een test uit te voeren om te controleren of dit de juiste golflengte is. Hoe zou je dit moeten doen?"

Volgens mij moet je dan de extinctie berekenen bij elke mogelijke golflengte, de golflengte die de grootste extinctie weergeeft is de meest correcte. Klopt dit?

De link van het voorschrift van de universiteit van York werkt blijkbaar niet meer. Ik heb al gezocht maar vind het voorschrift niet. Kan iemand mij een link bezorgen? Ik moet namelijk de informatie die ik gebruik voor mijn proef kunnen voorleggen aan een jury zodat ze weten dat ik geen waardeloze bronnen gebruik. Forums vinden ze namelijk redelijk onbetrouwbaar.

MVG Sam

Re: Eindwerk: alcoholbepaling van wijn door fotometrie

"Volgens mij moet je dan de extinctie berekenen bij elke mogelijke golflengte, de golflengte die de grootste extinctie weergeeft is de meest correcte. Klopt dit?"

Nee, je moet een kompleet spectrum opnemen en die kun je "niet" berekenen.

De link werkt inderdaad niet meer, op dit punt is er maar een kans probeer de contact us link en vraag of ze je een kopie van het voorschrift kunnen bezorgen.

De betrouwbaarheid van dit forum kun je aantonen door de proef goed uit te voeren en de resultaten zullen laten zien dat de informatie betrouwbaar is.

Berichten: 4

Re: Eindwerk: alcoholbepaling van wijn door fotometrie

Ik heb een mail verzonden. Hopelijk kunnen ze me helpen!

Zo'n compleet spectrum is wat ik bedoelde. De extinctie bepalen bij elke golflengte in het spectrum. de golflengte die dan de grootste extinctie heeft moet je dan gebruiken bij verdere bepalingen.

Reageer