[scheikunde] zilver terugwinnen uit afvalwater

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

[scheikunde] zilver terugwinnen uit afvalwater

Wij zijn op school bezig met allemaal onderzoeken te doen naar het reinigen van afval water. wij hebben als deelonderzoek gekozen voor het reinigen van het labratoriumafval en we zijn ons specafiek gaan richten op het terug winnen van zilver.

We hebben van de docent een vat met zilverafval ter beschikking gekregen om ons onderzoek mee te gaan doen. we hebben al bedacht om met zoutzuur te gaan titreren zodat de zilver-ionen met het chloride-ionen neerslaan als zilverchloride.

nou wouden we weten of we zuiver zilverchloride terug gewonnen hebben. dit wouden we na gaan doormiddel van de neerslag in te drogen onder een infrarood weegschaal. Dan een bekende hoeveelheid van de ingedroogde stof weer op te lossen in een liter water en hieruit de chloride concentratie te bereken met behulp van sneltesten. en dan met behulp van molmassa berekenen of we zuiver zilverchlorie terug gevonden hebben.

nou wil ik weten of mijn laatste redenatie wel te doen is? en als we niet op het juiste gewicht terug komen moeten we een annalyse van het zilverafval maken aan wat voor stoffen daar nog meer met zoutzuur zouden kunnen neerslaan. maar wij zijn geen van alle analisten en hebben geen idee hoe we dit zouden moeten aanpakken. zouden jullie ons hiermee opweg helpen

Berichten: 541

Re: [scheikunde] zilver terugwinnen uit afvalwater

De laatste redenatie klopt niet. Je kunt namelijk ook andere metaal ionen neergeslagen hebben met de chloride. Dus als je het chloride gehalte bepaalt wil dat niet zeggen dat je ook het zilver gehalte bepaalt

Berichten: 677

Re: [scheikunde] zilver terugwinnen uit afvalwater

Allicht de beste methode is als volgt:

- sla het aanwezige Ag+ neer met NaCl (beter en goedkoper dan zoutzuur)

- filtreer het neerslag af

Omdat AgCl lichtgevoelig is doe je beide bewerkingen best met zo weinig mogelijk licht.

- Los het neerslag op met een ammoniakoplossing

- sla het Ag ammine complex terug neer met jodide. Je krijgt een geel neerslag. Dit kan je drogen en wegen om het zilvergehalte in de oorspronkelijke oplossing te bepalen.

Op die manier vermijd je interferenties van andere metalen die ook een neerslag vormen met Cl-.

Als het de bedoeling is om het zilver te recupereren als metaal, dan moet je het AgI oplossen in cyanide (ZEER giftig! Niets voor een secundaire school!) en terugwinnen met elektrolyse. Eventueel kan je dat ook doen met de ammonia oplossing.

Reactie:

Ag+ + Cl- -> AgCl

AgCl + 2 NH3 -> Ag(NH3)2+ + Cl-

Ag(NH3)2+ + I- -> AgI + 2 NH3

AgI + 2 CN- -> Ag(CN)2- + I-

Berichten: 119

Re: [scheikunde] zilver terugwinnen uit afvalwater

wat voor zilverafval is het?

misschien is dat een leuk uitgangspunt.

als er namelijk veel zilvernitraat in zit dan is het wellicht interressant om er gewoon een stuk kopermetaal in te hangen er een zogehete 'replacement reaction' doen waar koper in oplossing zal gaan als kopernitraat en elementair zilver zal neerslaan.

filtreren en klaar.

je zou natuurlijk de andere stappen ook nog kunnen doen om de resterende zilverzouten om te zetten/neer te slaan.

maar misschien is het interressant op te kijken naar de verschillende partities.

zit er bijvoorbeeld slib in het zilverafvalvat. en zo ja, wat is de concentratie zilver in het slib. zo kun je bepalen of het zin heeft om het slib eventueel op een andere manier te behandelen zodat eventueel de terugwinning van zilver een beter rendement kan krijgen.

Gebruikersavatar
Berichten: 794

Re: [scheikunde] zilver terugwinnen uit afvalwater

Je kunt het ook elektrochemisch laten neerslaan, voordeel is dat je eerst de edele metalen wegwerkt en dat visueel kunt volgen.

Berichten: 1

Re: [scheikunde] zilver terugwinnen uit afvalwater

In het verleden heb ik veel zilver teruggewonnen uit gebruikte fixeer afkomstig uit een foto-ontwikkelcentrale. Meestal gebruikt men daar de methode van galvanisch cq electrolitisch neerslaan maar ik heb het anders gedaan: door toevoegen van Blankit, ofwel natriumhydrosulfiet, ofwel natriumdithioniet, Na2S2O4aan de oplossing. Het is een reductiemiddel dat het zilver en andere matalen reduceert waarbij het in uiterst fijne deeltjes neerslaat. Bovebnsttande vleoistof afhevelenm sediment drogen en met droogpapier en al aanleveren bij bv Drijfhout & Zn in Amsterdam. Zij reinigen de smelt to 'zuiver' zilver, dat zij aanleveren of direct kopen. Blankit wordt o.m geleverd door BASF. Succes! Groet, Cees van Rij

Berichten: 1.816

Re: [scheikunde] zilver terugwinnen uit afvalwater

Analytische chemie is al van heel lang geleden. maar wij moesten altijd wat salpeterzuur toevoegen om andere neerslagen te voorkomen. En vaag een titratie met wat nitrobenzeen erbij (tegen huidvormiing ofzo).
LiA

Reageer