[scheikunde] Cafeïne

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 13

[scheikunde] Cafe

Goeie morgen chemieforum,

Op school zijn wij bezig met een practicum. ons doel is de hoeveelheid cafeïne te bepalen uit een koffieboon, hiervoor hebben we de koffieboon gemalen en in een extractie huls gedaan. vervolgens hebben wij met een soxhlet-apparaat de cafeïne uit de Boon proberen te halen. Als vloeistof gebruikte wij hiervoor Dichloormethaan.

Vervolgens hebben wij aangetoond dat we ook werkelijk cafeïne uit de boon hebben gehaald. Dit deden we met dunnelaag chormatografie, en er was overeenkomst met de RF waarde van zuivere cafeïne

We wilden nu eigenlijk de zuivere cafeïne uit de oplossing van Dichloormethaan en Cafeïne en andere onbekende stoffen halen. Wij dachten eerst te gaan indampen helaas lukte dit niet doordat je dan geen zuiver mengsel kreeg en wij ook geen filmverdamper op school hebben waarmee we wel zuivere cafeïne zoude krijgen.

Nu kwamen we op het idee van kolomchromatografie. Als loopvloeistof gebruiken we netzoals bij de dunnelaag chromatografie Ethylacetaat omdat het daar prima mee ging. Maar nu zitten wij met het volgende probleem: Welke stof komt er het eerst uit en wanneer komt de caffeine uit de kolom ? Wij denken dat het iets met polariteit heeft te maken maar we komen er niet helemaal uit

Any tips or tricks ? :)

Groeten Bart en Simon

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Cafe

Laat zuivere caffeine eens lopen en meet daarvan de tijd, de caffeine in je mengsel zal dan ook op die tijd meekomen. Eigenlijk net hetzelfde als dunnelaag Afbeelding.

Berichten: 13

Re: [scheikunde] Cafe

Daar hadden wij nog niet aangedacht. Gaan wij nu proberen alvast bedankt.

Groeten

Reageer