Springen naar inhoud

broccoli tegen kanker?!?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

martijntechno

  martijntechno


 • >25 berichten
 • 42 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2011 - 16:05

Dat broccoli preventief lijkt te werken tegen kanker, zou wel eens kunnen komen doordat er isothiocyanaten in zitten. Dat claimen Fung-Lung Chung en collega"s (Georgetown University, Washington DC) in het Journal of Medicinal Chemistry.


2,2-difenylethylisothiocyanaat. 8-)
Tot nu toe waren er alleen berichten dát broccoli en aanverwante groenten, zoals waterkers, de kans op kanker lijken te verminderen. Niemand snapte waarom.

Volgens de onderzoekers binden sommige van die isothiocyanaten (ITC"s) zich aan het eiwit p53, dat een belangrijke rol speelt bij de onderdrukking van tumorgroei. En het bijzonder is dat het daarbij alleen gemuteerde varianten van p53 onschadelijk maakt. Het normale "wild type" eiwit wordt ongemoeid gelaten.

Die gemuteerde p53"s komen in ongeveer de helft van alle tumoren voor. In plaats dat ze de tumorgroei afremmen lijken ze hem juist erger te maken, dus het is zeker de moeite waard om ze weg te vangen.

Wat de ITC"s precies doen is nog niet helemaal duidelijk. De onderzoekers hebben wel vastgesteld dat ze zich aan het eiwit zelf hechten, en bijvoorbeeld niet aan het mRNA dat er voor codeert. Uit het feit dat verschillende ITC"s het effect vertonen, concluderen ze dat ze zich binden via de eigenlijke isothiocyanaatgroep. De opbouw van de rest van het molecuul bepaalt dan hoe sterk die binding wordt: er moet in elk geval een aromaatring in zitten voor de lipofiliciteit (alifatische ITC"s doen vrijwel niks) maar de omvang moet ook weer niet te groot zijn omdat je anders sterische hindering krijgt. Het hier afgebeelde 2, 2-difenylethyl ITC bleek nog een van de beste opties.

Waarom die binding vervolgens leidt tot afbraak van het eiwit, en waarom het alleen gebeurt met gemuteerde varianten, is nog volkomen onduidelijk.bron: American Chemical Society
hier de site van het artikel

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jhullaert

  jhullaert


 • >1k berichten
 • 2337 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2011 - 14:19

Heb je hier een vraag over? of wil je een discussie starten? Ik snap neit ehct goed wat je met dit topic wil bereiken.

Het is wel een interessant onderwerp.

Waarom die binding vervolgens leidt tot afbraak van het eiwit, en waarom het alleen gebeurt met gemuteerde varianten, is nog volkomen onduidelijk.


Volkomen onduidelijk is wel wat overdreven. Blijkbaar geeft de mutatie een wijziging van een aminozuur in de bindingsplaats van het enzym p53.
Het lijkt me hier een geval van suicide inhibitie. Het zwavelatoom van het isothiocyanaat bindt covalent op de bindingsplaats van het enzym waardoor het enzym zijn functie verliest, misschien zelfs deels ontvouwd. Waarna proteasen het gaan afbreken.


Edit: Via de 'pdb' heb ik gevonden dat er een disulfidebrug is in de bindingsplaats van het gemuteerde enzym (p53 mutant Y220C). Weet iemand of thiocyanaten die kunnen cleaven? Lijkt me wel mogelijk.

2X0W op de PDB

Veranderd door jhullaert, 30 januari 2011 - 14:31


#3

martijntechno

  martijntechno


 • >25 berichten
 • 42 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2011 - 18:17

dit was ene artikel wat ik gelezen had. Ik vindt het idd een heel interessant onderwerp van een [8>] ziekte.

Maar wat het artikel dus zijn wat u had ingevult is dus een verdere oplossing in de oplossing tegen deze ziekte.

ik hoopte of er meerdere mensen zijn die hier verder iets van wisten :D

want laat eerlijk zijn deze ziekte is heel leerzaam, met kijk op de kernfusica kunnen we er meer in de biologie en natuurkunde bereiken op.

#4

jhullaert

  jhullaert


 • >1k berichten
 • 2337 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2011 - 18:21

want laat eerlijk zijn deze ziekte is heel leerzaam, met kijk op de kernfusica kunnen we er meer in de biologie en natuurkunde bereiken op.


Even in het Nederlands nu? 8-) Het kan best zijn dat je dyslectisch bent, maar eens nalezen zou misschien al veel verhelpen. :)

Ik zie het verband niet met kernfysica? 8-[

#5

martijntechno

  martijntechno


 • >25 berichten
 • 42 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2011 - 18:38

;) mijn docent had het over bestraling tegen een tumor, waarop hij helemaal in op ging. maar in broccoli zit iets tegen kanker. En U had het over een eventuele oplossing, maar waarom wordt er nog niks mee gedaan. of is het eiwit nog niet te maken.

zonder deze ziekte was er veel minder onderzoek gedaan naar straling en het de mens. (via minder subsidies enz.)

snap u ;)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures