Additieven in voedsel bepalen.

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 5

Additieven in voedsel bepalen.

Hallo iedereen,

Voor een project op school moeten we enkele additieven in voedingsmiddelen aantonen.

Ik had gedacht aan stoffen zoals E330 (citroenzuur), E300 (ascorbinezuur), enzovoort.

We hadden eerst gedacht aan een HPLC of GC methode men vond dat we niet genoeg informatie hadden over deze machines en omdat we er nog geen uitleg over gekregen hadden we er beter niet mee aan de slag gingen.

Daarna dacht ik aan een titratie..maar de opdracht omschrijft een methode die snel en eenvoudig uitgevoerd kan worden en de kleur mag vooral geen storende werking hebben in de methode.....

Bij een titratie speelt de kleur juist een belangrijke rol..dus dit heb ik uitgesloten.

Ik geraak er eventjes niet meer aan uit.

Ik hoop dat jullie mij misschien verder kunnen helpen in deze zoektocht!

grtz Jens

Berichten: 223

Re: Additieven in voedsel bepalen.

je zou in plaats van op kleur (mbv een indicator) ook op pH kunnen titreren,

tot bv de pKz van citroenzuur en ascorbinezuur

vitamine op de GC word al een stuk vervelender

Berichten: 5

Re: Additieven in voedsel bepalen.

ok, bedankt voor de informatie :D

dus dan gaat men er toch van uit dat een titratie eenvoudig en snel is ?

dit had ik niet gedacht.

Ik ga uitzoeken hoe het titreren met de pKz werkt, want dit heb ik nog nooit uitgevoerd.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Additieven in voedsel bepalen.

gebruik een pH meter, kleurtjes hebben geen invloed op de cijfertjes.

let op, niet toepasbaar bij hoog eiwit producten.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 5

Re: Additieven in voedsel bepalen.

oke, bedankt voor de hulp :D

Ik hoop dat de leerkrachten dit een goeie methode vinden.

grtz Jens

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Additieven in voedsel bepalen.

je kan ook een titratie uitvoeren en het berekenen.

Tenminste als je weet welk(e) zuur/zuren aanwezig zijn
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 5

Re: Additieven in voedsel bepalen.

Maar euh..neem nu dat we een bepaald soort snoepje zouden willen testen...en daar zitten waarschijnlijk verschillende zuren in ?

Dan moeten we daar ook rekening mee houden in de berekeningen..en dat snap ik niet zo goed.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Additieven in voedsel bepalen.

er is een klein verschil tussen zwakke en sterke zuren door de gehele of gedeeltelijke splitsing in ionen.

bij een zuurtje kan je eigenlijk uitgaan van citroenzuur. door de hoeveelheid H+ te titreren kan je bereken wat de pH zal moeten zijn, daarnaast kan je dan ook berekenen hoeveel mol--> procent citroenzuur je zal hebben.

http://nl.wikipedia.org/wiki/PH voor een rekenhulpje.

geef tijdens de titratie de oplossing een beetje tijd om te stellen nadat je wat loog hebt toegevoegd
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 5

Re: Additieven in voedsel bepalen.

oké! nogmaals bedankt voor je hulp :)!!

Reageer