Springen naar inhoud

Chemische potentiaal


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Bleuken

    Bleuken


  • >250 berichten
  • 250 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2011 - 14:38

Bij het evenwicht tussen 2 fasen van 1 component, is de voorwaarde dat de chemische potentiaal gelijk is zodat bijvoorbeeld de vloeistoffase en dampfase met elkaar in evenwicht zijn.

μA,αB,α

Nu is mijn vraag de volgende, wat kan je verwachten indien de chemische potentiaal in de ene fase groter is dan in de andere? Met andere woorden, kan je een uitspraak doen over de ligging van het evenwicht of is de reactie dan aflopend?

Kan men hier gebruik van maken: μA= (dG/dnA)T,p,nB(B≠A)?

Enerzijds had ik gedacht dat deze misschien zouden kunnen evolueren naar een evenwicht, maar wat als de druk en temperatuur constant gehouden worden, dan gaat dit toch onmogelijk op?

Anderzijds dacht ik dat je dan uitsluitend met de vloeistoffase of met de dampfase te maken hebt, aangezien je je dan op die evenwichtslijn bevond, en wanneer je dan de temp zou veranderen maar de druk niet, dan zou je veranderen van fase. Hier kan ik echter de rol en de invloed op de chemische potentiaal niet thuisbrengen.

Graag hulp bij dit probleem;

Alvast bedankt

mvg

Veranderd door Bleuken, 13 april 2011 - 15:09


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures