[scheikunde] Zuurtegraad bepalen appelsap.

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2

[scheikunde] Zuurtegraad bepalen appelsap.

Voor mijn onderzoekscompetentie chemie moet ik de zuurtegraad bepalen van Appelsap. Hoe pak ik dit het best aan?

Er werd mij voorgesteld om het uit te drukken in g/l H2SO4 en dan de PH waarde te controleren.

Maar ik weet niet goed hoe je dit nou werkelijk kunt doen?

Berichten: 52

Re: [scheikunde] Zuurtegraad bepalen appelsap.

Ik neem aan dat de zuurtegraad van appelsap door de hoeveelheid H2SO4 wordt bepaald.

Meet je nu de pH dan kun je d.m.v. de formule pH = -log[H+] de concentratie H+-ionen bepalen. De formule is dan [H+] = 10^-pH.

Weet je de concentratie H+-ionen dan kun je d.m.v. de oplos- en molvergelijking van zwavelzuur achter de hoeveeheid zwavelzuur komen, eerst in mollen en dan in grammen. Ik neem ook aan dat je weet over hoeveel ml (dus l) er wordt gesproken.

Succes.

Berichten: 252

Re: [scheikunde] Zuurtegraad bepalen appelsap.

Ik ben geen specialist maar ik geloof nooit dat er zwavelzuur in een appel zit, en ook niet in appelsap.

De zuurtegraad bepaal je met een pH elektrode. Het is onzinning dit uit te drukken in concentratie zwavelzuur of welk ander zuur dan ook. Je kan trouwens wiskundig wel omrekenen van pH naar concentratie maar chemisch is dit niet altijd relevant. Voor 1mV potentiaal verschil dat je met een pH elektrode meet, heb je een verschil in concentratie van 4% voor een éénwardig zuur en 8% voor een tweewaardig zuur (in de veronderstelling dat dit volledig gedissocieerd is).

Berichten: 52

Re: [scheikunde] Zuurtegraad bepalen appelsap.

Geloof het ook niet, maar met de informatie die hij/zij geeft, beredeneer ik het zo.

Maar volgens internet ligt de pH van appelsap rond de 2.8. oÓ

Da's laag. xD

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Zuurtegraad bepalen appelsap.

Lijkt maar zo. De molariteit van H+ ligt iets boven de 1 mM.

Berichten: 53

Re: [scheikunde] Zuurtegraad bepalen appelsap.

ik zou denken, bepaal gewoon het zuurgehalte:

10 gram sap afwegen

met een klein beetje demiwater verdunnen

op een magneetroerder zetten

Titreer met 1N NaOH tot het een pH heeft van 8,1

aantal ml (getitreerd) NaoH * 0,67 = zuurgehalte in gram/100gram monster (uitgedrukt in appelzuur)

Wil je het uitdrukken in citroenzuur moet je de factor 0.64 gebruiken

Berichten: 252

Re: [scheikunde] Zuurtegraad bepalen appelsap.

Waarom maakt iedereen het toch zo moeilijk? Zuurtegraad is pH en dat bepaal je met een pH elektrode. Wat is er mis met het gebruik van instrumentatie ipv nat-chemische analysetechniek. Uiteindelijk wordt op professionele/industriele schaal ook met pH meting gewerkt. Titratie komt nog zelden voor (voor zuurtegraadbepaling)

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: [scheikunde] Zuurtegraad bepalen appelsap.

Inderdaad, de zuurtegraad is gewoon de pH en er is maar één manier om die te meten en dat is met een pH-electrode.

Met een titratie met loog bepaal je het totaal zuurgehalte. Dat is iets anders dan de zuurtegraad.

Het zuurgehalte kun je uitdrukken in eenheden zwavelzuur. De zuurtegraad niet.

Gebruikersavatar
Berichten: 2

Re: [scheikunde] Zuurtegraad bepalen appelsap.

We moeten het bepalen door een titratie dus in dit geval kan ik dan geen pH-elektrode gebruiken.

Ik zal dan best de methode van Douwe R volgen.

Alleszins bedankt allemaal! :)

Reageer