Springen naar inhoud

[scheikunde] Reactievergelijkingen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

lvdb18

  lvdb18


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2011 - 15:47

Hallo iedereen,

We hebben tijdens het practica enkele proeven gedaan en er zijn 2 proeven waarbij ik de reactievergelijkingen niet vind. Ik heb er ook telkens de proef bijgeschreven.

1. Na toevoeging van enkele druppels 2 M HNO3 aan enkele druppels 8% thioacetamideoplossing in een proefbuis verwarmen we tot het kookpunt. Na het verwarmen voegen we druppelsgewijs de Sb3+-oplossing toe, er wordt een oranje sulfideneerslag gevormd.

Ik denk de reactievergelijking te weten maar hierbij heb ik geen rekening gehouden met het salpeterzuur. Klopt deze reactievergelijking?

2Sb3+ + 3CH3CSNH2 + 3H2O → Sb2S3 ↘ + 3CH3CONH2 + 6H+

2. Na toevoeging van enkele druppels 1 M HCl aan enkele druppels 8% thioacetamideoplossing in een proefbuis verwarmen we tot het kookpunt. Na het verwarmen voegen we druppelsgewijs Sb 3+ -oplossing toe, er wordt een oranje sulfideneerslag gevormd.
Vervolgens decanteren we de bovendrijvende vloeistof en voegen we 1 ml gedistilleerd water toe om vervolgens weer te decanteren. Na druppelsgewijze toevoeging van (NH4)2S-oplossing schudden we de oplossing en de neerslag lost op.

Hier heb ik echt geen idee wat de reactievergelijking kan zijn.


Alvast heel erg bedankt!!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 mei 2011 - 08:17

1. Sb2S3 is een mineraal, maar dit is niet oranjerood. Meer waarschijnlijk wordt er Sb2S5 gevormd: http://en.wikipedia....ny_pentasulfide

2. Als ik in Google zoek op "antimony ammonium sulphide", kom ik op een passage in een boek uit (Concise encyclopedia chemistry
By Mary Eagleson) dat zegt: "Sb2S5 is only slightly soluble in water and dilute acids and reacts with ammonium sulphide solution to give thioantimonates."

Veranderd door rwwh, 01 mei 2011 - 08:17


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures