Springen naar inhoud

[scheikunde] Relatie pKz en pH


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Jantje_CF

    Jantje_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 mei 2011 - 19:18

Goeden avond (of morgen, middag, nacht),

Ik was een paar dagen geleden bezig met de volgende opgave (zie link, opdracht 6).

Opgave: http://www.havovwo.n...k1209iiopg2.pdf

Het was voor mij duidelijk dat het antwoord iets te maken moest hebben met H2CO3 en HCO3-, simpelweg omdat er CO2 vrijkomt. Wat ik echter niet snap als ik bij de antwoorden kijk is de verklaring met de pKz.

Antwoorden: http://www.havovwo.n...sk1209iiant.pdf

Ik weet sowieso niet echt wat je met de pKz nou precies kan zeggen (altijd met de normale Kz gewerkt, heb wel gevonden dat pKz=-logKz). Waarom geeft de pKz een soort indicatie voor de pH die het middel heeft. Ik begrijp dat de Kz en pKz iets zeggen over het evenwicht en dergelijke, maar dit niet. De pH heeft toch vooral te maken met de concentratie. Je kan een beetje van een redelijk sterk zuur erin gooien of een hoop van een zwakker zuur, dan krijg je uiteindelijk hetzelfde resultaat qua pH.

Nouja een heel verhaal, vind het moeilijk uit te leggen wat ik niet snap. Het komt erop neer denk ik: Waarom een zuur/base paar met een pKz van rond de 7 (pH van water). Waarom is dat een apart punt in de beoordeling?

Hoop dat jullie een beetje snappen wat ik bedoel :P

Jan

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures