[scheikunde] Ideaal gas

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 23

[scheikunde] Ideaal gas

Hallo,,

Welke gassen benaderen het beste een ideaal gas? Wij zaten te denken aan edele gassen. Klopt dit?

Groetjes

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Ideaal gas

Wat is de definitie van een ideaal gas?

Berichten: 119

Re: [scheikunde] Ideaal gas

Als ideale gassen, gassen zijn met een elektronenconfiguratie waarbij er 8 elektronen op de buitenste schil zijn. Dan zijn edelgassen wat je zoekt.

Bedoel je echter met ideaal: 'Ideaal om je huis lekker te laten ruiken', of 'ideaal om verbinden te maken met andere stoffen'. Dan zoek je geen edelgassen.

M.a.w.: Jou vraag is op z'n zachtst gezegd vrij algemeen :P

Berichten: 23

Re: [scheikunde] Ideaal gas

Wij bedoelen hier met een ideaal gas:

Een hypothetisch gas dat precies aan de ideale gaswet voldoet.

Dit zijn dus dan de edelgassen?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Ideaal gas

Want? En daarmee zeg ik niet of het goed of fout is. Nogmaals, wat is de definitie van een ideaal gas? Wijzen naar de gaswet zorgt voor een kringverwijzing waar we niets wijzer van worden.

Berichten: 23

Re: [scheikunde] Ideaal gas

-Een ideaal gas is een hypothetisch gas dat precies aan de ideale gaswet voldoet. En een werkelijk gas is een echt gas dat niet precies aan de ideale gaswet voldoet.

-Een ideaal gas bestaat uit moleculen die een te verwaarlozen ruimte innemen, de moleculen waaruit een werkelijk gas bestaat nemen wel ruimte in.

-Tussen de moleculen van een ideaal gas kunnen te verwaarlozen krachten ontstaan, behalve bij botsingen. Tussen de moleculen van een werkelijk gas bestaan niet helemaal te verwaarlozen kracht, ook wanneer ze niet botsen.

-Alle botsingen tussen moleculen en tussen de wanden zijn perfect elastisch bij een ideaal gas, bij een werkelijk gas zijn deze botsingen meestal niet perfect elastisch.

-Bij een ideaal gas hebben de moleculen geen mogelijkheid om energie op te slaan ( behalve translationele kinetische energie). De moleculen van een werkelijk gas hebben wel de mogelijkheid om energie op te slaan ( behalve translationele kinetische energie). Hierdoor kunnen ze inwendig gaan trillen, roteren, etc).

Dit hebben wij geantwoord op de vraag wat het verschil tussen een ideaal en een werkelijk gas is.

Wij dachten dat het edelgassen waren omdat die voldoen aan de meeste regels hierboven.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Ideaal gas

- Klopt, de gaswet wordt dan omgevormd tot de van der Waals vergelijking waar de aantrekkende en afstotende eigenschappen wel worden meegerekend

- Zou krypton en xenon nog aan de 2e regel voldoen denk je?

- Voorkom je inderdaad nooit, er zullen altijd van der Waals interacties zijn

- Zie 3

- Elk gas kun je wel verwarmen.

Conclusie: edelgassen voldoen aan de meeste van deze regels, met name helium en neon. De rest zal altijd dipoolinteracties hebben, ook de homogene gassen zoals zuurstof en chloor.

Reageer