Springen naar inhoud

relatie pKa en zuur of base in water


 • Log in om te kunnen reageren

#1

edje_CF

  edje_CF


 • >100 berichten
 • 173 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 06:46

Hallo,

Ik was laats op het internet aan het zoeken over meer informatie over pKa's van stoffen etc. en toen kwam ik op onderstaand topic uit:

http://www.chemiefor...?showtopic=7116

Ik heb hier een reactie op geplaats, maar blijkbaar is het topic te oud ofzo, want mijn reactie is niet terug te vinden op dit forum.

In dit topic wordt gesteld dat stoffen met een pKa van groter dan 7 basich zijn (ik neem aan dat er bedoeld wordt in water).

Ik begrijp dit niet helemaal, want phenol is b.v. zuur in water maar heeft een pKa van 10.
Hoe kan je nu vertellen aan de hand van de pKa of een product zuur of basich is.
Ik zou zeggen als de pKa lager is dan 15,7 (pKa van water) wil het product liever een proton afstaan water en zal water dus een proton opnemen van je product.

Hoe zit het dan met stoffen als b.v. methaan deze heeft een pKa van ongeveer 50. Dit is hoger dan water. methaan wil dus minder graag zijn proton afstaan dan water. Methaan is dus niet zuur. Maar methaan is ook niet te protoneren want geprotoneerd methaan is veel zuurder dan geprotoneerd water. Hoe kun je dan bepalen of methaan in water nou iets zuur of iets basich is?

Hopelijk zijn mijn vragen een beetje duidelijk.

m.v.g.

Edje

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

zheddie

  zheddie


 • >100 berichten
 • 150 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 10:13

Hallo,

om te beginnen; vroeger had ik een beetje hetzelfde probleem..
Het is dus feitelijk zo dat men soms de vereenvoudiging maakt dat alles wat zuur is, een pKa heeft lager dan 7, en alles wat base is groter dan 7.
In feite maak je hierdoor een fout. Men moet altijd naar de structuur kijken van de verbinding. Enkel en alleen dan kan je besluiten als je met een zuur of base te maken hebt!

Een groep die een proton kan afsplitsen is kenmerkend voor een zuur, omgekeerd voor een base.
In het merendeel van de gevallen gaat die vereenvoudiging echter wel op,maar dus niet altijd!!

Het voorbeeld van fenol dat je gaf is zo een uitzondering. Via de structuur kan je zien dat er enkel een proton kan worden afgestaan. De pKa voor die reactie is 10.

Over dat methaan weet ik niet meer zoveel.. Een CH4 in water zal gewoon blijven bestaan als CH4 volgens mij.. Die pKa 50 duidt aan dat dit een heel zwak zuur is. Een CH3- ion is echter een zeer sterke base en zal enorm sterk een proton aantrekken.

Hopelijk heb ik je wat kunnen helpen :)

#3

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 juni 2011 - 12:32

zuur of basisch zijn, dat zijn twee totaal onafhankelijke begrippen. Het is de neiging een proton af te staan, of op te nemen. Het kan best zijn dat een stof geen van de twee doet (zoals inderdaad methaan. Die pKa-waarde is eigenlijk totaal fictief te noemen. Als ik methaan oplos in water, zal 1 van 1050 moleculen gedeprotoneerd zijn, en methaan lost niet eens op in water.).

Maar inderdaad moet je gewoon vergelijken met de pKa of pKb van het oplosmiddel, als die van jouw stof lager is dan van het oplosmiddel ga je iets zuur, resp. basisch hebben

Veranderd door Typhoner, 24 juni 2011 - 12:33

This is weird as hell. I approve.

#4

edje_CF

  edje_CF


 • >100 berichten
 • 173 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 juni 2011 - 17:18

Hallo,

Bedankt voor jullie reacties. Het is me duidelijk.

gr,

Edje

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures