Springen naar inhoud

[scheikunde] kookpunt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Chemistry is in the air

    Chemistry is in the air


  • >25 berichten
  • 44 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 augustus 2011 - 18:01

Hallo iedereen

Ik had graag een bevestiging gehad van mijn denkwijze.
Bij het verdampen van een vloeistof speelt het oppervlak van de vloeistoffase een belang in de hoeveelheid vloeistof die per tijdseenheid ontsnapt. Ik denk dat dit bij een kokende vloeistof niet het geval is. De hoeveelheid vloeistof die bij het koken (stel dat het over water gaat dat in een pot kookt zonder deksel in een zeer grote ruimte zodat de relatieve luchtvochtigheid nauwelijks beinvloed wordt door het kookproces) is onafhankelijk van het het blootgestelde oppervlak indien dezelfde hoeveelheid warmte per tijdseenheid toegevoegd wordt. Waarom wordt koken eigenlijk een oppervlakte verschijnsel genoemd. Het zijn toch niet enkel de vloeistofmoleculen aan het oppervlak die kunnen verdampen? In een kokende vloeistof gebeurt het verdampen toch ook reeds in de vloeistof zelf (dampbellen bij koken)?

Dank

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 21 augustus 2011 - 06:45

"Koken" is het overgaan van de vloeistoffase in de gas(dampfase). De beide fases worden niet "gemengd" ook niet in dampbellen. Het oppervlak is de plaats waar de moleculen kunnen overgaan van de ene fase naar de andere ook in dampbellen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures