Springen naar inhoud

[scheikunde] Isomeer


 • Log in om te kunnen reageren

#1

xSamantha

  xSamantha


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2011 - 17:41

Vorige week hadden we het tijdens de les over de stoffen 4-hydroxybenzoezuur en 2-acetylsalicylzuur. Er werd gezegd dat dit isomeren van elkaar zijn, maar zodra ik de structuurformules opzoek zie ik dat de een meer C'tjes heeft etc. dan de rest. Ook kan ik 2-acetylsalicylzuur niet eens vinden? Acetylsalicylzuur wel, of is dat het zelfde? Salicylzuur is wel een isomeer van 4-hydroxybenzoezuur voor zo ver ik kan vinden, maar mij lijkt dat dit een andere stof is of kun je salisylzuur en (2-)acetylalisylzuur als dezelfde stof beschouwen?

Ik kom er even niet meer uit.. 8-[

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

zheddie

  zheddie


 • >100 berichten
 • 150 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 september 2011 - 18:31

Je hebt gelijk. 4-hydroxybenzoëzuur en acetylsalicylzuur zijn geen isomeren van elkaar, omdat ze niet dezelfde brutoformule hebben.
De benaming 2-acetylsalicylzuur vind ik ook nergens terug, hoewel: een andere benaming voor acetylsalicylzuur is 2-(acetyloxy)benzeencarbonzuur (zie wikipedia).
Naar mijn mening is de formule 2-acetylsalicylzuur hetzelfde als gewoon acetylsalicylzuur, waarbij de 2 enkel duidt op de plaats waar de acetylgroep komt.

Salicylzuur is inderdaad een isomeer van 4-hydroxybenzoëzuur: meer bepaald een regio-isomeer. Beide molecules hebben dezelfde brutoformule maar de functionele groep staat op een verschillende plaats. (de OH-groep)

Salicylzuur is in feite de molecule voordat de OH-groep veresterd wordt, ter vorming van acetylsalicylzuur.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures