Springen naar inhoud

Permanente gassen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Bleuken

  Bleuken


 • >250 berichten
 • 250 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 13:31

Kan iemand mij uitleggen, liefst met voorbeelden, wat een permanent gas is?

Alvast bedankt,

Mvg

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Palladium

  Palladium


 • 0 - 25 berichten
 • 14 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2011 - 13:50

Is dat niet een gas waarvan de temperatuur boven de kritieke temparatuur ligt. Hierdoor is het niet meer mogenlijk om het gas te condenseren tot vloeistof d.m.v. compressie.

Lang werd gedacht dat N2, H2 , O2 en He permanente gassen waren omdat zij niet condenseerde tot vloeistof tijdens compressie. Dit was bij andere gassen zoals Cl2 wel gelukt. Later bleek dat een ieder gas een kritieke temperatuur heeft, boven deze temperatuur condenseert het gas niet meer ook niet onder druk. De kritieke temperatuur van Chloorgas is 143.8 C en die die van diwaterstof is -239.95 C. Dus compressie bij kamertemperatuur geeft een vloeistof in het geval van chloorgas, diwaterstof blijft gewoon een gas.
In het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werden de (koel) technieken steeds beter waardoor het mogenlijk werd om onder de kritieke temperatuur van ieder gas te koelen. Daarom zijn alle gassen al eens gecondenseerd, de laatste was helium door Kamerling-Onnes in Leiden.
Echte permanente gassen zijn er dus niet meer!

Veranderd door Palladium, 15 oktober 2011 - 14:06


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures