Springen naar inhoud

stofwisseling cel/weefsel


 • Log in om te kunnen reageren

#1

KiMmK

  KiMmK


 • 0 - 25 berichten
 • 16 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2011 - 09:52

Hoi,

Ik had een vraag over de stofwisseling in een cel. Word er alleen gebruik gemaakt van osmose, difussie en colloid osmose? Daarnaast gebruiken ze ook krachten, welke zijn dat. Het gaat om het vak natuurscheikunde techniek.. ;)

Daarnaast nog een vraag over energie toevoegen aan koper. Wat zijn de veranderingen. Mijn antwoord was warmte en geleiding..

Alvast bedankt :)

Veranderd door KimmK, 25 oktober 2011 - 09:57


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

zheddie

  zheddie


 • >100 berichten
 • 150 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2011 - 10:20

Dat zijn inderdaad een paar van de hoofdtransportmechanismen in een cel.
Hoewel osmose niet echt voor alle molecules toepasbaar is.
Er bestaan ook gespecialiseerde eiwitpompen die actief stoffen zullen opnemen of uitstoten,tegen een concentratiegradiŽnt in. Dit vergt energie die geleverd wordt onder de vorm van hydrolyse van ATP.
Als diezelfde eiwitpompen een stof opnemen of uitstoten volgens de concentratiegradiŽnt, spreken we van gefaciliteerde diffusie. Dit vergt geen energie.
Verder bestaan er nog transportmechanismen zoals exo-of endocytose, waarbij meerdere moleculen of macromoleculen via membraanomsluiting respectievelijk uit- of in een cel worden gebracht.
Tot slot zijn er nog een soort transporteiwitten: de zogenaamde carriers. Zij bevinden zich ook in de celmembraan, en zijn een soort veerboot voor moleculen die in of uit de cel gaan. Bvb.: een molecule bindt aan de buitenzijde van een cel aan de carrier, de carrier verandert van conformatie, zodat de zijde waarop de molecule bond, zich nu aan de binnenzijde van de membraan bevindt.
Ook dit proces vergt energie.

Om het wat meer visueel voor te stellen zou ik je aanraden om eens wat figuurtjes over transport in een cel op te zoeken.

In verband met koper; dat zijn ook de eerste 2 eigenschappen die mij te binnen schieten..

Veranderd door zheddorz, 25 oktober 2011 - 10:28


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures