Springen naar inhoud

[scheikunde] Profielwerkstuk "lucht in boter"


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ScholierJulian

  ScholierJulian


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2011 - 12:41

Beste,

Momenteel zijn wij in de laatste fase van ons profielwerkstuk beland. Hét schoolproject voor de examenklassen. Naar aanleiding van een reclame van Campina over Botergoud hebben wij het onderwerp 'spatten van boter' gekozen. Kort samengevat onderzoeken wij, Yves en Julian, waarom de ene boter wel spat, terwijl de andere dit niet doet. Onze onderzoeksvraag is: waarom spat Campina Botergoud voor bakken & braden niet, terwijl andere soorten boter wel spatten? Notitie: spatten wordt veroorzaakt door vocht/water. Water heeft een kookpunt van 100 C, deze temperatuur wordt tijdens bakken van vlees zeker behaald. Het water wil de pan uit, waardoor het volgens ons ook vet meeneemt.

Door verschillende experimenten zijn wij erachter gekomen dat er een verband is tussen de dichtheid van boter en het spatten. Hoe kleiner de dichtheid, hoe minder de boter spat. Dit komt in overeen met de uitleg van Campina op haar site. Campina meldt dat enkel lucht in de boter het spatten vermindert. De lucht voert water en eiwitten mee naar boven, waardoor het niet spat. Echter zijn wij er niet achter gekomen hoe dit in z'n werk gaat. Gaan eiwitten en water bijvoorbeeld in lucht zitten of neemt lucht enkel water mee, en gaan eiwitten weer in lucht zitten.

We weten het niet, daarom vragen wij de hulp van het Chemieforum. Hopelijk kan iemand ons een logische verklaring geven.

Alvast bedankt voor uw tijd,

Met vriendelijke groet,

Yves en Julian

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

drune134

  drune134


 • >250 berichten
 • 873 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 november 2011 - 10:39

Een beetje "open denken" brengt mij op het volgende idee.

Bij boter waar geen lucht in zit kan het vocht makkelijker opgesloten zitten waardoor het moeilijker kan ontsnappen. De temperatuur loopt wel op en op een bepaalt moment moet het water eruit.

Doordat er lucht in die boter zit is er meer ruimte om mogelijk aanwezig vocht afte voeren, het vocht kan dan makkelijker ontsnappen. Voordat de temperatuur zo hoog is dat het water eruit moet is er al het meeste water verdwenen. Dit zou voor mij verklaren waarom toevoegen van lucht aan de boter het spatten vermindert.

succes verder met je pws.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures