Zwak zuur + water.
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 29
Zwak zuur + water.
Hallo chemici,
Na mijn vorige post: http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?showtopic=21753 heb ik al een nieuwe vraag .
In mijn nota's staat geschreven dat als we CH3COOH (= azijnzuur = zwakzuur) +H20 doen dat er H3O+ en CH3COO- gevormd wordt. Er wordt wel heel weinig azijnzuur omgezet omdat het een zwak zuur is. Maar H3O+ is een sterk zuur heb ik opgezocht... Hoe kan het dan dat als we een zwak zuur in water doen er opeens een sterk zurige oplossing ontstaat?
Toegepast: Als we bijvoorbeeld citroensap in water doen zou er H3O+ moeten ontstaan volgens de zuurreactie... Dus dan zou de oplossing ineens veel zuurder moeten worden?
Na mijn vorige post: http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?showtopic=21753 heb ik al een nieuwe vraag .
In mijn nota's staat geschreven dat als we CH3COOH (= azijnzuur = zwakzuur) +H20 doen dat er H3O+ en CH3COO- gevormd wordt. Er wordt wel heel weinig azijnzuur omgezet omdat het een zwak zuur is. Maar H3O+ is een sterk zuur heb ik opgezocht... Hoe kan het dan dat als we een zwak zuur in water doen er opeens een sterk zurige oplossing ontstaat?
Toegepast: Als we bijvoorbeeld citroensap in water doen zou er H3O+ moeten ontstaan volgens de zuurreactie... Dus dan zou de oplossing ineens veel zuurder moeten worden?
-
- Berichten: 677
Re: Zwak zuur + water.
H3O+ is inderdaad een sterk zuur (in feite het sterkste zuur dat in water kan bestaan), maar zoals je zelf zegt, wordt er maar heel weinig van gevormd.
Als je een oplossing maakt van 0,1 mol/L azijnzuur, dan wordt er 1,31.10-3 mol/L H3O+ gevormd, 1,31.10-3 mol/L acetaat en de overblijvende concentratie aan azijnzuur bedraagt 9,87.10-2 mol/L
Als je dezelfde concentratie HCl neemt, dan wordt er (nagenoeg) 0,1 mol/L H3O+ gevormd, en is de resterende concentratie aan HCl verwaarloosbaar (orde van grootte 10-9 mol/L ; al kan je dat eigenlijk niet correct berekenen)
Het verschil tussen een sterk en een zwak zuur zit in de hoeveelheid H3O+ die wordt vrijgesteld, of, met andere woorden, hoever het dissociatie-evenwicht naar rechts ligt:
HA + H2O <==> H3O+ + A-
Als je een oplossing maakt van 0,1 mol/L azijnzuur, dan wordt er 1,31.10-3 mol/L H3O+ gevormd, 1,31.10-3 mol/L acetaat en de overblijvende concentratie aan azijnzuur bedraagt 9,87.10-2 mol/L
Als je dezelfde concentratie HCl neemt, dan wordt er (nagenoeg) 0,1 mol/L H3O+ gevormd, en is de resterende concentratie aan HCl verwaarloosbaar (orde van grootte 10-9 mol/L ; al kan je dat eigenlijk niet correct berekenen)
Het verschil tussen een sterk en een zwak zuur zit in de hoeveelheid H3O+ die wordt vrijgesteld, of, met andere woorden, hoever het dissociatie-evenwicht naar rechts ligt:
HA + H2O <==> H3O+ + A-
- Berichten: 2.455
Re: Zwak zuur + water.
Citroensap is al voornamelijk water. Dit bevat citroenzuur, dat deels zijn protonen heeft afgesplitstToegepast: Als we bijvoorbeeld citroensap in water doen zou er H3O+ moeten ontstaan volgens de zuurreactie... Dus dan zou de oplossing ineens veel zuurder moeten worden?
This is weird as hell. I approve.
-
- Berichten: 29
Re: Zwak zuur + water.
Oke .Citroensap is al voornamelijk water. Dit bevat citroenzuur, dat deels zijn protonen heeft afgesplitstFarmarchist schreef: Toegepast: Als we bijvoorbeeld citroensap in water doen zou er H3O+ moeten ontstaan volgens de zuurreactie... Dus dan zou de oplossing ineens veel zuurder moeten worden?
Dat betekent dus dat citroenen zuurder zijn dan citroenzuur alleen omdat het is opgelost in water? Maar niet veel zuurder omdat citroenzuur een zwak zuur is neem ik aan?
-
- Berichten: 1
Re: Zwak zuur + water.
Als ervaren chemicus sluit ik mij aan bij Jooken.
MVG
Peter
MVG
Peter
- Berichten: 2.455
Re: Zwak zuur + water.
Eh, nee. Je bent hier, vergeef me de uitdrukking, appelen met peren aan het vergelijken.Dat betekent dus dat citroenen zuurder zijn dan citroenzuur alleen omdat het is opgelost in water? Maar niet veel zuurder omdat citroenzuur een zwak zuur is neem ik aan?
De zuurtegraad van een oplossing is gerelateerd aan de concentratie H3O+. Stoffen als citroenzuur zijn in meer of mindere mate in staat dit te vormen. Hoe meer een zuur daartoe in staat is, hoe sterker het is.
This is weird as hell. I approve.