[scheikunde] spectrometrie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 37

[scheikunde] spectrometrie

Hallo!

Ik heb een vraag over de 3 en 4 level systemen van lasers.

Ik begrijp dat bij een 3 level systeem een hoop Energie wordt gepompt om te zorgen dat een moleculen snel worden geëxciteerd naar een hoger energie niveau,waarna ze emitteren naar een lager energieniveau (net niet grondtoestand). Daarna vallen ze langzaam terug naar de grondtoestand waarbij laserstraling ontstaat.

Ze zeggen in het boek dat er veel energie continu moet worden aangevoerd, zodat minstens 50 procent van de moleculen van een hogere energie niveau naar een lagere energieniveau gaan (net niet grondtoestand). Hierdoor ontstaat een populatie inversie, omdat de moleculen zich daar blijven ophopen.

Wordt hierdoor een laser versterking veroorzaakt?

Is het voordeel van een 4 level systeem dat je er alleen klein beetje energie moet toevoegen om te zorgen voor excitatie en prod van een laser?

Komt het ook doordat het meerdere lagere energieniveaus heeft dan 3 level lasersystemen, dat het twee plekken heeft waar er een ophoping plaatsvindt van moleculen (populatie inversie)?

Alvast bedankt!
XD

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: [scheikunde] spectrometrie

Een 3-levelsysteem kan ook betekenen dat lasing plaatsvindt van een niveau dat net lager is dan de excited state, naar de grondtoestand.

Het grootste verschil tussen een 3-level en een 4-level laser, is dat een 3-level alleen met hoge vermogens opgepompt kan worden, en dat de emissie altijd gepulsed is. Bij een 4-level laser kun je met relatief weinig ingangsvermogen een continue emissie krijgen (CW, continuous wave).
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Reageer