Springen naar inhoud

bier


 • Log in om te kunnen reageren

#1

BMS

  BMS


 • 0 - 25 berichten
 • 21 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 maart 2012 - 11:54

Dag iedereen

Ik heb een paar vraagjes over de biotechnologie van bier, de meeste heb ik zelf kunnen oplossen, maar onderstaande zijn me echt niet duidelijk.

De eerste vraag gaat over het proces van bier brouwen zelf: De filtratie gebeurt rond 78C, waarom rond deze temperatuur? 78C is het kookpunt van ethanol, maar dat is nog voor de vergisting dus er is nog geen alcohol aanwezig...
De uitleg die bij die vraag staat is: De maish bestaat uit een mengsel van onopgeloste stoffen (draf) en opgeloste stoffen (wort). Het warme beslag die rond de 78C heeft wordt naar de filterkuip gepompt. Dit is een ketel met een metalen zeefbodem waardoor het vloeibare deel van het beslag naar de wortketel loopt. Deze suikerhoudende vloeistof is het wort. Het vaste bestanddeel dat achter blijft noemt men draf en wordt gebruikt als veevoeder.

Bij een van de proeven moesten we de hoeveelheid stamwort bepalen via destillatie. Dit gebeurde via het het werkelijk extract en het alcoholpercentage. Waarom kan men niet de relatieve dichtheid van bier gebruiken om de stamwort te bepalen.

Verder moesten we ons destillaat van het bier, opgevangen in een maatkolf, aanlengen tot 100g met water. Waarom moest dit gebeuren?

Hopelijk kunnen jullie me verder helpen!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Douwe R

  Douwe R


 • >25 berichten
 • 53 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2012 - 14:02

Beste Tim,

de temperatuur van het filteren is waarschijnlijk de eindtemperatuur van je maish-schema.

dat stuk daarna snap ik niet. Waarom zou je het alcohol % willen bepalen van iets dat je nog moet laten vergisten?
Het probleem van alleen de dichtheid gebruiken is dat je dan precies moet weten welke stoffen in welke verhouding in de vloeistof zit. Het soortelijk gewicht van b.v. een bruinbier is een stuk hoger dan van een pils. Dat verschil komt niet alleen door het verschil in de hoeveelheid vergistbare suikers.

In je laatste vraag mis je denk ik ook wat.
je moest je destilaat aanlengen. maar ik neem aan dat je daarna nog een meting moest verichten. dat zal waarschijnlijk de reden zijn dat je het moest aanlengen.

suc6

#3

ArcherBarry

  ArcherBarry


 • >1k berichten
 • 4042 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 19 maart 2012 - 10:19

De filtratie temperatuur is inderdaad die aan het einde van je maish schema. Op dat moment heeft verder verhitten een negative uitwerking op de kwaliteit van je bier en afkoelen heeft geen zin. Na het filtreren ga je namelijk de wort koken. Na het koken ga je weer filtreren om de hop en gedenatureerde eiwitten er uit te halen. Juist deze eiwitten heb je even langer nodig dan tot het filtreren.


Je stamwort (suikergehalte van de wort) bepaal je omdat daar officieel de belasting op wordt berekend. Je alcohol bepalen in uiteindelijk bier kan je makkelijk mee sjoemelen (scheutje spa er bij). Dat is zo vanuit het verleden gegroeid.

moest je aanlengen tot 100g of 100ml? Als het 100ml was met pyknometer dan kan je redelijk nauwkeurig de dichtheid bepalen.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures