Springen naar inhoud

Infectie?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

pdeblij

  pdeblij


 • >25 berichten
 • 29 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2005 - 22:55

Hallo,

Ik heb een vraag die ik puur uit nieuwsgierigheid beantwoord wil hebben. Ik zou graag willen weten wat het verschil is tussen een urineweginfectie en een SOA. Welke andere manieren zijn er om dit soort infecties (aan bijvoorbeeld de urinebuis) op te lopen?

Hoe word er getest op dit soort dingen? Ik heb namelijk gehoord dat dit niet altijd via een bloedtest kan. Hoe kan dit dan wel?

BVD

-patrick-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 juli 2007 - 14:25

Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is zoals de naam zegt een ziekte die wordt overgedragen bij seksueel contact. Er zijn urineweginfecties die het gevolg zijn van een SOA, maar niet alle urineweginfecties zijn per definitie SOA.

Een voorbeeld van een urineweginfectie die het gevolg is van een SOA is cystitis (blaasontsteking) als gevolg van het herpes-simplexvirus of als gevolg van de bacteriën Chlamydia trachomatis of Neisseria gonorrhea.

Zo kan ook urethritis (ontsteking van de plasbuis) een gonococcale of een niet-gonococcale oorzaak hebben. In het eerste geval is het een SOA, nl. gonorrhoe, in het andere geval niet.

Voorbeelden van urineweginfecties die niet door SOA veroorzaakt worden zijn pyelonefritis (nierbekkenontsteking), glomerulonefritis en nierkarbunkel (ontsteking rondom de nier).

Hoe word er getest op dit soort dingen? Ik heb namelijk gehoord dat dit niet altijd via een bloedtest kan. Hoe kan dit dan wel?

Aangezien het om een urineweginfectie gaat, wordt de diagnose gesteld na een urineonderzoek. Meer specifiek een onderzoek van het urinesediment (bezinksel) om witte bloedcellen, bloed en kiemen op te sporen of een cytobacteriologisch urineonderzoek (urinecultuur).
Verder kan in het geval van pyelonefritis een echografie worden uitgevoerd om een obstructie van de urinewegen op te sporen en kan een CT-scan van de nieren worden aangevraagd om een nierabces op te sporen.

Bron: http://www.e-gezondh...899-891-art.htm

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures