Springen naar inhoud

- - - - -

Oestrogenen kunnen longkanker bevorderen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 april 2012 - 13:28

Het hormoon oestrogeen kan in combinatie met tabaksrook longkanker bevorderen, zo melden de auteurs Jing Peng en Margie L. Clapper, wetenschappers van de Fox Chase Cancer Center in Philadelphia.

Zij onderzochten muizenlongen en ontdekte dat oestrogenen werden omgezet in (andere) giftige stoffen. De concentratie giftige metabolieten was namelijk verhoogd als de muizen tijdens het onderzoek waren blootgesteld aan tabaksrook.

De resultaten suggereren dat er nieuwe behandelmethoden kunnen worden ontwikkeld om longkanker te bestrijden als men er voor kan zorgen dat de oestrogenen niet worden omgezet in giftige stoffen in het lichaam.

Het is niet nieuw dat tabaksrook in verband staat met longkanker, evenals dat oestrogenen vaker lijken terug te komen bij andere vormen van kanker, zoals borst- en gynaecologische kankervormen. De link tussen oestrogenen, tabaksrook en een vergroot risico op longkanker was echter nog niet bekend.

Het onderzoek

Om bovenstaande uit te zoeken hebben Peng en collega's de longen van gezonde muizen onderzocht. Deze bleken een hoge concentratie aan oestrogene metabolieten te hebben, die bekend zijn als 4-hydroxy-oestrogenen (4-OHE's), en een kankerverwekkende werking kunnen hebben. De 4-OHE's activeren namelijk de groeiprocessen van een cel en genereren het vrij komen van vrije radicalen in de cel, dat voor schade aan cellen zorgt.

Toen de onderzoekers de muizen blootstelde aan tabaksrook gedurende acht weken, namen ze waar dat de concentratie van 4-OHE's was toegenomen. "Wij geloven dat deze metabolieten van oestrogeen cellen kunnen beschadigen en bijdragen aan longkanker", aldus Clapper.

Vrouwelijke muizen hadden twee keer zo veel 4-OHE in hun longen dan mannelijke muizen, voordat het onderzoek aanving. Of dit hetzelfde is als bij mensen moet nog worden vastgesteld. "Terwijl longkanker juist niet vaker voorkomt bij vrouwen, is het aantal niet-rokers die longkanker ontwikkelen groter bij mannen dan bij vrouwen", volgens Clapper. Deze waarneming zou dus niet goed overeenkomen met de situatie van de muizen.

"Als de concentratie metabolieten bijvoorbeeld behoorlijk hoog is, kan dit suggereren dat de persoon gevoeliger is voor het ontwikkelen van longkanker. We willen graag in staat zijn om deze informatie te gebruiken om een ​​meer persoonlijke benadering van de behandeling te ontwikkelen," geeft Peng aan.

Bron: Sciencedaily

Carcinoma zijn de kankercellen, samen tot een tumor gevormd:

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures