Genoom resistente malariaparasiet gekraakt

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Genoom resistente malariaparasiet gekraakt

Genoom resistente malariaparasiet gekraakt


De alarmbellen rinkelen: de malariaparasiet begint zich steeds minder aan te trekken van een effectief malariamedicijn. Amerikaanse wetenschappers vonden het gedeelte in het genoom van de parasiet dat betrokken lijkt te zijn bij deze resistentie. Met die kennis hopen ze de resistentie te kunnen indammen.


De meest dodelijke soort malariaparasiet, Plasmodium falciparum, begint in Zuid-Oost Azië resistent te worden tegen artemisinine: het meest effectieve geneesmiddel voor malaria. Thaise wetenschappers en hun Amerikaanse collega’s schreven daar deze week over in het medische vakblad The Lancet. Ze maken zich zorgen dat resistentie tegen artemisinine onder parasieten zich zal verspreiden naar India en Afrika, zoals het ook ging bij eerdere antimalaria medicijnen.

De bevinding valt samen met een onderzoek dat deze week online verscheen in het tijdschrift Science. In dit onderzoek ontdekten dezelfde Amerikaanse wetenschappers – van het Texas Biomedical Research Institute, onder leiding van geneticus Tim Anderson – welk deel van het genoom van de malariaparasiet resistentie veroorzaakt.


Lees verder: http://www.kennislin...rasiet-gekraakt


Bron: Kennislink
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Reageer