Springen naar inhoud

- - - - -

Lichtgevende lymfevaten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 april 2012 - 08:46

Lichtgevende lymfevaten

Gen-muis maakt uitzaaiing kanker inzichtelijk


In Spanje zijn muizen ontwikkeld met lymfevaten die licht geven. Zo kun je zien of een tumor bezig is om zich via die lymfevaten uit te zaaien, melden Sagrario Ortega en collega’s in PNAS.

Ortega voorzag zijn muizen ten eerste van het gen voor luciferase, het oxidatieve enzym dat vuurvliegjes licht laat geven. Het benodigde substraat, luciferine, dient hij toe via een injectie.

Ten tweede zet hij er het GFP-gen in, dat celmateriaal groen laat fluoresceren. De lichtopbrengst zal wat lager zijn maar in principe kun je zo meer details van de afzonderlijke cellen zichtbaar maken.

Beide genen zijn zo gewijzigd dat ze alleen werken onder invloed van weer een ander gen genaamd Vegfr3, waarvan bekend is dat het alleen in lymfevaten tot expressie komt.

Het idee is dat je zo kunt zien of er nieuwe lymfevaten worden gevormd (‘lymfangiogenese’), een proces dat door tumoren wordt versneld. Je kunt het effect zelfs al zien voordat de uitzaaiende tumorcellen zich definitief in de lymfeklieren hebben genesteld

Zoals te lezen op C2W
Bron
.
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures