Springen naar inhoud

- - - - -

Epigenetica verraadt darmkanker


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 april 2012 - 12:31

Epigenetica verraadt darmkanker

Verschil tussen tumor en gezonde cellen voor het eerst eenduidigDikkedarmkanker gaat samen met een zeer herkenbaar patroon van histon-eiwitten op het DNA van de aangetaste cellen. Die kun je zo gemakkelijk onderscheiden van gezonde cellen. En waarschijnlijk bevat dit epigenetische verschijnsel ook het antwoord op de vraag hoe darmkanker ontstaat, melden onderzoekers van de Case Western School of Medicine (VS) op de website van Science.

Tot nu toe zocht men de oorzaken van dikkedarmkanker vooral in het DNA zelf. Maar er zijn dusdanig veel genen bij betrokken en er kunnen zo veel mutaties een rol spelen, dat de wetenschap eigenlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Temeer daar het patroon van die genetische afwijkingen bij elke tumor anders lijkt te zijn.
Geplaatste afbeelding DNA met histonen

De nu gevonden epigenetische vingerafdruk lijkt veel eenduidiger. De histonen hechten zich aan DNA-fragmenten die tussen de genen zitten. Daardoor worden die genen aan- of uitgezet.

...

Lees hier het volledige artikel.
Bron: Case Western Reserve University
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures