Springen naar inhoud

- - - - -

Olielek in diepzee grotere impact dan verwacht


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 april 2012 - 09:15

Olielek in diepzee grotere impact dan verwacht

Deze week is het precies twee jaar geleden dat het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico explodeerde. Sinds deze olieramp, waarbij ca. 800.000 kubieke meter ruwe olie in zee stroomde, is het voor bedrijven lastiger geworden om naar nieuwe olie- en gasvelden te mogen zoeken. Die voorzichtigheid is geen overbodige luxe, zo lijkt het, want over de milieurisico’s van de olie- en gaswinning in de diepzee weten we nog maar weinig. En maatregelen om olie op te ruimen, lijken vaak juist averechts te werken.


De explosie van de Deepwater Horizon op 20 april 2010 leidde tot de grootste olieramp op zee in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Pas drie maanden na de blowoutkon het olielek op de zeebodem worden gedicht, nadat er een hoeveelheid ruwe olie van omgerekend bijna vijf miljoen olievaten – bijna 6% van de dagelijkse mondiale olieproductie – was vrijgekomen. Uniek aan de olieramp in de Golf van Mexico was dat het boorgat zich op grote diepte – zo’n 1,5 km – onder zeeniveau bevond zodat er zeer hete olie onder hoge druk in ijskoud oceaanwater stroomde.
Een ‘geluk’ bij een ongeluk is dat het olielek in de Golf van Mexico de aandacht vestigde op de milieugevolgen van blowouts op grote diepte. Die aandacht is begrijpelijk want olie- en gasbedrijven zoeken steeds vaker naar boorlocaties in de diepzee omdat de olie- en gasvelden in ondieper water en nabij de kust leeg raken. Tussen de 300 en 500 meter van zeeniveau naar boorput geldt voor exploratiegeologen als diep en dieper dan 500 meter onder zeeniveau wordt tot ‘ultradiep’ gerekend.
Lees verder: http://www.kennislin...diepzeeboringen
Bron: Bioscience (http://www.aibs.org/...es/Peterson.pdf)
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures