Springen naar inhoud

Computer laten rekenen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Onwetend

  Onwetend


 • >250 berichten
 • 307 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 26 april 2012 - 15:34

Goedemiddag,

ik wil mijn computer rekensommen laten uitvoeren. en wel rekensommen met (onbegrensd) grote getallen. bijvoorbeeld om het nieuwste grootste priemgetal te ontdekken (dat is slechts een voorbeeld, val me er niet op aan).

Waar ik bij programma's als excel e.d. tegenaanloop is dat dergelijke programma's vaak op enige manier begrensd zijn. bij excel worden getallen die groter zijn dan 32(?schat ik?) cijfers afgerond, de significantie houdt dan op en er worden slechts nog nullen aanvastgeplakt. een getal van 500 cijfers zou dus bestaan uit 32 willekeurige cijfers en vervolgens 468 nullen.

misschien kennen jullie een programma wat deze begrenzing niet heeft. dat zou erg fijn zijn en ik zal er zeker naar kijken.

Wat ik echter liever zou doen, is zelf iets programmareren, zodat ik zelf echt alle regels e.d. zelf kan instellen, en e.e.a. op een zo (naar mijn inzien) efficient mogelijke manier in te richten. Maar ik zou niet weten hoe dat moet. Ik kan me voorstellen dat je dit met command prompt kan doen, maar hier heb ik geen ervaring mee. Ik heb uberhaupt geen achtergrond in de informatica. ik kan wel een beetje website bouwen in html enzo dus wat betreft programmeren heb ik wel enige affiniteit maar ook slechts zeer beperkt.

Is er iemand aanwezig die een link heeft naar een goede website of cursus waarmee je dat kan leren? waar alles stap voor stap wordt uitgelegd? om websites te bouwen heb ik ooit www.w3school.com gebruikt, er moet toch ook wel zo'n site zijn voor hetgeen waar ik het over heb? ik zou zelf uberhaupt niet weten hoe de hele programmertaal heet (laat staan hoe het werkt), en dat is ook het probleem, ik heb weinig aanknopingspunten in dit vakgebied. via google kom ik op hele andere soorten sites die absoluut niet mijn vraag beanwoorden.

Kort samengevat: ik wil me verdiepen in het door de computer laten uitvoeren van specifieke berekeningen. dit hoeven niet eens zo zeer hele moeilijke complexe berekeningen te zijn, maar moeten wel met ontiegelijk grote getallen kunnen werken. Heeft er iemand een link of tip over waar ik moet beginnen? m.a.w.: hoe zou je jezelf informatica aanleren wanneer school geen optie is?

edit: misschien blijkt wel dat ik het strax na een jarenlange studie nog niet begrijp, maar ik wil het wel proberen, dus ga me alsjeblieft niet de tip geven dat ik het niet moet proberen omdat het zo moeilijk en lastig is.

Veranderd door Onwetend, 26 april 2012 - 15:36


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JorisL

  JorisL


 • >250 berichten
 • 555 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 april 2012 - 16:27

Ik zou zoiets doen in C.
Daar kan je dan een willekeurig getal opslaan als tekst-string.
Daarna kan je de regels invoeren.

Optellen en aftrekken is natuurlijk het eenvoudigste.
Voor de rest zou ik een zelfde systeem als bij het cijferen gebruiken voor vermenigvuldigen en delen.

C kan je vrij vlug leren, mits je al wat andere kennis op dat vlak hebt.
Echte resources weet ik niet hierover. Ik heb alleen een paar specifieke structuren moeten bekijken om het te leren aangezien ik al enkele andere talen kende.
Misschien dat iemand anders hier iets op weet.

#3

E.Desart

  E.Desart


 • >1k berichten
 • 2391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 april 2012 - 16:52

Kijk eens hier:

http://www.wetenscha...post__p__607941

of hier:
http://www.wetenscha...post__p__690889
Deze laatste is een freeware Excel macro die het aantal "significant digits" in Excel zéér sterk uitbreidt.

Wil je verder gaan kijk naar:
http://en.wikipedia....sion_arithmetic

Of dit freeware programma:
http://preccalc.sourceforge.net/

Als je wil googlen dit zijn specifiek gerelateerde begrippen:

In computer science, arbitrary-precision arithmetic, also called bignum arithmetic, multiple precision arithmetic, or sometimes infinite-precision arithmetic, indicates that calculations are performed on numbers which digits of precision are limited only by the available memory of the host system. This contrasts with the faster fixed-precision arithmetic found in most arithmetic logic unit (ALU) hardware, which typically offers between 16 and 64 bits of precision.

Veranderd door E.Desart, 26 april 2012 - 17:03

Eric

#4

jhnbk

  jhnbk


 • >5k berichten
 • 6905 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 april 2012 - 18:54

Python heeft de decimal package waarbij je een gewenst (ik dacht zelfs onbeperkte) precisie kan invoeren: http://docs.python.o...ry/decimal.html
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

#5

E.Desart

  E.Desart


 • >1k berichten
 • 2391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 april 2012 - 22:57

Python heeft de decimal package waarbij je een gewenst (ik dacht zelfs onbeperkte) precisie kan invoeren: http://docs.python.o...ry/decimal.html


Zoals in mijn link naar Wiki stond, samen met nog een pak anderen:

Python: the built-in int (3.x) / long (2.x) integer type is of arbitrary precision. The Decimal class in the standard library module decimal has user definable precision.

Eric

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures