Springen naar inhoud

- - - - -

Nieuwe werking aspirine blootgelegd


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 april 2012 - 10:03

Nieuwe werking aspirine blootgelegd

Een team van Schotse, Canadese en Australische wetenschappers heeft een nieuw werkingsmechanisme achter de populaire pijnstiller aspirine ontdekt. Die ontdekking kan wellicht verklaren hoe de werkzame stof uit aspirine beschermt tegen de ontwikkeling van ziekten als kanker en diabetes type 2.


De pijnstiller aspirine wordt in ons lichaam heel snel afgebroken tot salicylaat. Dat salicylaat heeft invloed op de werking van verschillende signaalroutes, weten we inmiddels. Deze week komt daar weer een nieuwe signaalroute bij. Een team van Schotse, Canadese en Australische wetenschappers beschrijft in het bladScience hoe salicylaat de productie van het enzym AMPKstimuleert. AMPK speelt een belangrijke rol bij de energieopslag van cellen en reguleert bovendien allerlei processen die te maken hebben met celgroei en –stofwisseling.
Om de werking van salicylaat via AMPK aan te tonen, maakten de wetenschappers muizen die dat enzym zelf niet kunnen aanmaken. Zij injecteerden zowel de muizen die AMPK missen als gewone muizen met salicylaat en lieten de knaagdieren daarna vasten. Bij gewone muizen zorgt salicylaat voor de aanmaak van AMPK in de lever, het spierweefsel en het vetweefsel. Zes uur na de injectie zagen de wetenschappers bij deze muizen een verminderde gaswisseling tijdens de ademhaling. Dat duidt erop dat het lichaam van de verbranding van koolhydraten over is gegaan op het verbranden van vetten. De gewone muizen die behandeld waren met salicylaat hadden dan ook minder opgeloste vetzuren in het bloed dan gewone muizen die geen behandeling kregen. Bij muizen zonder AMPK die behandeld werden met salicylaat gebeurde er helemaal niks.
Lees verder: http://www.kennislin...ine-blootgelegd
Bron: Kennislink
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures