Springen naar inhoud

- - - - -

Diesel in sommige opzichten veel schoner dan benzine


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 mei 2012 - 09:11

Diesel in sommige opzichten veel schoner dan benzine

Uitlaatgassen van dieselwagens leveren een verwaarloosbaar kleine bijdrage aan het ontstaan van secundaire aerosolen – één van de verschijningsvormen van fijnstof in de lucht. In tegenstelling tot wat altijd gedacht werd is benzine is een veel grotere vervuiler, waar het de vorming van deze minuscule deeltjes betreft.


Dit schrijft een groep van 25 wetenschappers van het Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (CIRES) en het Earth System Research Laboratory van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), beiden in Boulder, Colorado, in het vakblad Geophysical Research Letters.

Secundaire aerosolen

Aerosolen zijn mengsels van piepkleine deeltjes die in de lucht rondzweven. De aerosoldeeltjes kunnen vloeibaar zijn of vast, en kunnen een natuurlijke oorzaak hebben of door de mens zijn veroorzaakt. Vulkaangassen, mist, uitlaatgassen, luchtverfrissers – allemaal vormen ze aerosolen in de atmosfeer.
Als de deeltjes niet rechtstreeks zijn uitgestoten, maar ontstaan zijn uit de chemische reacties tussen aanwezige gassen en soms ook stofdeeltjes, noemen we het secundaire aerosolen. De organische verbindingen in de uitlaatgassen van auto´s en vrachtwagens leveren een grote bijdrage aan de vorming van deze deeltjes. Dit blijkt althans uit laboratoriumproeven. Wat de relatieve bijdrage van de verschillende soorten uitlaatgassen is in stedelijke gebieden was tot dusver nauwelijks bekend.
Aerosolen zijn zo klein dat ze bij het inademen diep in de luchtwegen terecht kunnen komen, en gezondheidsklachten zoals ademshalingsproblemen kunnen veroorzaken. Secundaire aerosolen spelen bovendien een grote rol bij de vorming van smog. In stedelijk gebied zijn secundaire aerosolen verantwoordelijk zo´n 40 tot 60% van de totale hoeveelheid fijnstof in de atmosfeer.
Lees verder: http://www.kennislin...ner-dan-benzine
Bron: Kennislink.nl
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures