Springen naar inhoud

- - - - -

Goed boek kan de realiteit veranderen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 mei 2012 - 09:17

Goed boek kan de realiteit veranderen

Als u u helemaal verliest in een boek en u sterk identificeert met de hoofdpersoon, dan heeft dat verstrekkende gevolgen voor de realiteit.
Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Ohio. De onderzoekers baseren hun conclusies op experimenten.

Experiment
De onderzoekers verzamelden een aantal mensen en lieten ze een fictief verhaal lezen. Tot hun grote verbazing had het verstrekkende gevolgen wanneer mensen zich sterk identificeerden met de hoofdpersonen. Het leidde zelfs tot echte (tijdelijke) veranderingen in het leven van de lezers.

Stemmen
De onderzoekers gaven de lezers bijvoorbeeld een fictief verhaal over iemand die ging stemmen, maar onderweg allerlei obstakels moest overwinnen (file, autopech, enzovoort). Soms was het verhaal in de eerste (ik ging het stemlokaal binnen) en soms in de derde persoon (Paul ging het stemlokaal binnen) geschreven. Soms zat de hoofdpersoon op dezelfde universiteit als de proefpersonen. Soms ook niet. Na het lezen van het verhaal moesten de proefpersonen aangeven in hoeverre ze zich ermee konden identificeren. Mensen die het verhaal in de eerste persoon lazen en die vaststelden dat de hoofdpersoon op dezelfde universiteit zat, konden zich het best met de hoofdpersoon identificeren. Enkele dagen later waren er echte verkiezingen en bleken mensen die zich met de hoofdpersoon identificeerden veel sterker geneigd om te gaan stemmen. Van de mensen die op dezelfde universiteit zaten als Paul en het verhaal in de eerste persoon lazen, ging 65 procent stemmen. Van de mensen die een verhaal lazen over iemand die niet op dezelfde universiteit zat, ging slechts 29 procent stemmen. In een tweede experiment lazen mensen het verhaal van een persoon die van een ander ras bleek te zijn of een andere geaardheid bleek te hebben. De proefpersonen die er laat in het verhaal achterkwamen dat de hoofdpersoon van een ander ras was of een andere geaardheid had, identificeerden zich het sterkst met hem. Deze lezers keken na het lezen van het verhaal veel positiever tegen mensen van andere rassen of met een andere geaardheid aan. Ook bleken ze wanneer ze het over deze groepen mensen hadden minder snel in stereotyperingen te vervallen.


Lees verder: http://www.scientias...eranderen/62758

Bron: Ohio State University
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures