Springen naar inhoud

- - - - -

Een primeur: Spitzer ziet licht van superaarde


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 mei 2012 - 14:11

Een primeur: Spitzer ziet licht van superaarde

De Spitzer-telescoop is er voor het eerst in geslaagd om het licht dat van een superaarde afkomstig is, direct waar te nemen.
In het verleden konden Spitzer (en ook andere telescopen) dergelijke planeten alleen maar bestuderen op het moment dat deze voor hun ster langs bewogen. Er werd dan gekeken hoe het licht van de ster veranderde wanneer de planeet er voor langs bewoog. Maar nu heeft Spitzer voor het eerst het licht dat van een planeet zelf komt, opgemerkt.

55 Cancri e
Spitzer bestudeerde de planeet 55 Cancri e. De planeet is ongeveer twee keer zo groot als onze aarde. De massa is acht keer groter dan die van onze aarde. Spitzer mat hoeveel infrarood licht er van de planeet af komt. En op basis daarvan konden de onderzoekers weer conclusies trekken over de planeet. Zo bleek uit de metingen van Spitzer dat de planeet waarschijnlijk heel donker is en dat de zijde van de planeet die op de zon gericht is extreem warm is: warm genoeg om er metaal te laten smelten.

...

Lees verder: http://www.scientias...uperaarde/62871

Bron: Scientias

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures