Springen naar inhoud

- - - - -

Circulerende tumorcellen genetisch zeer divers


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 mei 2012 - 14:48

Circulerende tumorcellen genetisch zeer divers

Voor het eerst hebben Amerikaanse onderzoekers zeldzame circulerende tumorcellen in het bloed van kankerpatiënten individueel bekeken. Zo ontdekten zij dat de cellen genetisch zeer divers zijn. Niet alleen tussen patiënten, maar ook binnen één patiënt, verschillen de cellen soms heel sterk. Die ontdekking heeft belangrijke gevolgen voor de behandeling van bepaalde typen kanker.

Bij kankerpatiënten, waarbij de tumor is ontstaan uitepitheelweefsel, komen vaak circulerende tumorcellenvoor in het bloed. Die circulerende cellen zijn epitheelcellen, afkomstig van de tumor, en spelen een belangrijke rol bij uitzaaiing van de ziekte naar andere plekken in het lichaam. Circulerende tumorcellen worden met name gevonden bij patiënten met borstkanker, prostaatkanker, longkanker, darmkanker en alvleesklierkanker. De cellen spelen zoals gezegd een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de ziekte, maar zijn erg zeldzaam. In een milliliter bloed zitten vaak maar één of twee tumorcellen, verstopt tussen miljarden bloedcellen. Dat maakt dat de circulerende tumorcellen moeilijk te vinden, en dus ook lastig te onderzoeken, zijn.
Genexpressie

In 2008 ontwikkelden wetenschappers van de Amerikaanse Stanford University School of Medicine al een chip waarmee zij specifiek circulerende tumorcellen uit het bloed kunnen vissen. Epitheelcellen, afkomstig van een tumor, dragen op hun oppervlakte het karakteristieke eiwit EpCAM. Bloedcellen hebben dat eiwit niet. In de chip van de Amerikanen bevindt zich een antistof tegen het eiwit EpCAM waardoor alleen circulerende tumorcellen op de chip blijven plakken. In 2010 lieten de wetenschappers al zien dat zij met behulp van deze chip tumorcellen uit het bloed van patiënten met prostaatkanker konden vissen.
Lees verder: http://www.kennislin...sch-zeer-divers
Bron: Kennislink.nl
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures