Springen naar inhoud

- - - - -

Vitamine K2: nieuwe hoop voor de ziekte van Parkinson


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

  Drieske


 • >5k berichten
 • 10217 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 11 mei 2012 - 15:09

Vitamine K2: nieuwe hoop voor de ziekte van Parkinson

Neurowetenschapper Patrik Verstreken van VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en KU Leuven, is er in geslaagd om de gevolgen van één van de gendefecten die aan de basis liggen van de ziekte van Parkinson ongedaan te maken met vitamine K2. Zijn ontdekking opent perspectieven voor Parkinsonpatiënten. Dit onderzoek gebeurde in samenwerking met collega’s van Northern Illinois University (VS) en verschijnt vanavond online op de website van het gezaghebbende tijdschrift Science.

Patrik Verstreken: ‘Uit ons onderzoek blijkt dat vitamine K2 mogelijk positieve effecten kan hebben voor patiënten met de ziekte van Parkinson, maar verder werk is nodig om dit uit te klaren’.

Slecht werkende energiefabriekjes aan de basis van de ziekte van Parkinson.
Als we cellen beschouwen als kleine fabriekjes, dan zijn mitochondriën de productie-eenheden die instaan voor de aanmaak van energie die een cel nodig heeft om te functioneren. Deze energie komt voort uit het doorgeven van electronen in de mitochondriën. Bij de ziekte van Parkinson is de werking van de mitochondriën en het doorgeven van electronen verstoord. Daardoor produceren ze onvoldoende energie. Dit heeft enorme gevolgen. De cellen in bepaalde delen van de hersenen sterven langzaam af, waardoor stoornissen ontstaan in de verbindingen tussen hersencellen. Deze veranderingen leiden tot de typische verschijnselen bij de ziekte van Parkinson: bewegingsarmoede, beven en spierstijfheid.

Lees verder: http://www.vib.be/nl...-Parkinson.aspx

Bron: KULeuven
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3134 berichten
 • VIP

Geplaatst op 13 mei 2012 - 08:52

Wetenschappelijke publicatie:
M. Vos, et al.: Vitamin K2 Is a Mitochondrial Electron Carrier That Rescues Pink1 Deficiency
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

#3

v480

  v480


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2012 - 09:21

Ik heb aan dit onderzoek meegewerkt. Er moet wel bij gezegd worden dat het geen voledige redding geeft. Bovendien is het de vraag of het voor al de patienten die lijden aan Parkinson een oplossing is. De ziekte van Parkinson is een zeer complexe ziekte met meedere oorzaken (denk aan, ouderdom, omgevingsfaktoren en mutaties). Deze oorzaken geven allemaal de ziekte van Parkinson of Parkinsonachte symptomen. Het is zo dat patienten die vitamine K2 toegediend krijgen wel kunnen verbeteren, maar het is geen voledige genezing van de ziekte, omdat de oorzaak wordt omzeild.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures