[scheikunde] m% azijnzuur in keukenazijn d.m.v. titratie
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 21
m% azijnzuur in keukenazijn d.m.v. titratie
Leng 50,00 mL keukenazijn aan tot 100,00 mL (verdunningsfactor is 2)
5,00 mL van die verdunde oplossing wordt gewogen op een analytische balans.
4,9653 g van deze verdunde keukenazijn oplossing werd getitreerd met 33,45 mL NaOH van 0,1000 M.
--> 33,45 mL NaOH opl bevatten 0,003345 mol NaOH
=> 4,9653 g verdunde oplossing bevat 0,003345 mol azijnzuur ( = 0,2009007 g azijnzuur)
=> m% verdunde oplossing = 0,2009007 g azijnzuur / 4,9653 opl. = 4,04609389 g azijnzuur / 100 g opl = 4,05 m%
Als de concentratie (in m%) van de verdunde oplossing 4,05 m% is, dan is de concentratie van de beginoplossing ( verdunningsfactor is 2) toch 8,10 m%?
Bedankt!
5,00 mL van die verdunde oplossing wordt gewogen op een analytische balans.
4,9653 g van deze verdunde keukenazijn oplossing werd getitreerd met 33,45 mL NaOH van 0,1000 M.
--> 33,45 mL NaOH opl bevatten 0,003345 mol NaOH
=> 4,9653 g verdunde oplossing bevat 0,003345 mol azijnzuur ( = 0,2009007 g azijnzuur)
=> m% verdunde oplossing = 0,2009007 g azijnzuur / 4,9653 opl. = 4,04609389 g azijnzuur / 100 g opl = 4,05 m%
Als de concentratie (in m%) van de verdunde oplossing 4,05 m% is, dan is de concentratie van de beginoplossing ( verdunningsfactor is 2) toch 8,10 m%?
Bedankt!
- Berichten: 227
Re: m% azijnzuur in keukenazijn d.m.v. titratie
Die laatste redenering klopt. In de rest van de berekening zie ik zo ook geen fouten. 8 % is ook ongeveer het massa % in keukenazijn.
- Pluimdrager
- Berichten: 2.722
Re: m% azijnzuur in keukenazijn d.m.v. titratie
Als je een oplossing % m/m twee keer wilt verdunnen dan behoor je in dit geval aan 50 gram azijnzuuroplossing 50 gram water toe te voegen. En niet 50 ml aanvullen tot 100 ml.
Je mag dus in principe niet zeggen dat de concentratie 2x 4,05 % m/m is.
In de praktijk zal het hier geen verschil maken omdat de dichtheid van water en een verdunde azijnzuur oplossing niet zoveel verschillen dat het invloed heeft op de uitkomst als die maar in twee of drie significante cijfers wordt gegeven. Maar in principe is het niet juist en is het terecht dat Tim-M die vraag stelt.
Je mag dus in principe niet zeggen dat de concentratie 2x 4,05 % m/m is.
In de praktijk zal het hier geen verschil maken omdat de dichtheid van water en een verdunde azijnzuur oplossing niet zoveel verschillen dat het invloed heeft op de uitkomst als die maar in twee of drie significante cijfers wordt gegeven. Maar in principe is het niet juist en is het terecht dat Tim-M die vraag stelt.
-
- Berichten: 21
Re: m% azijnzuur in keukenazijn d.m.v. titratie
Bedankt voor jullie antwoorden!
Hoe kun je dat dan berekenen in dit geval? Het eerste deel van de opgave was om het mv% van die oplossing te berekenen (5,00 mL van de verdunde oplossing wordt getitreerd met 33,40 mL van 0,1000 M NaOH). De molariteit van de verdunde en de startoplossing heb ik kunnen berekenen. Mijn eerste idee was om van de molariteit via de dichtheid naar het m% te gaan, maar er is ergens een dichtheid gegeven. Of kun je die berekenen?Margriet schreef: ↑za 12 mei 2012, 16:20
Als je een oplossing % m/m twee keer wilt verdunnen dan behoor je in dit geval aan 50 gram azijnzuuroplossing 50 gram water toe te voegen. En niet 50 ml aanvullen tot 100 ml.
Je mag dus in principe niet zeggen dat de concentratie 2x 4,05 % m/m is.
In de praktijk zal het hier geen verschil maken omdat de dichtheid van water en een verdunde azijnzuur oplossing niet zoveel verschillen dat het invloed heeft op de uitkomst als die maar in twee of drie significante cijfers wordt gegeven. Maar in principe is het niet juist en is het terecht dat Tim-M die vraag stelt.
- Pluimdrager
- Berichten: 2.722
Re: m% azijnzuur in keukenazijn d.m.v. titratie
Werken met % m/v in plaats van % m/m.Hoe kun je dat dan berekenen in dit geval?
Rekenvoorbeeld.
Als je 3,0 gram hebt in 50 ml en je vult aan tot 100 ml dan heb je 3,0 gram in 100 ml oftewel 1,5 gram in 50 ml. Als je dus 2x verdunt, wordt de concentratie de helft als je werkt met % m/v.
Als je % m/v wilt omzetten in % m/m moet je de dichtheid van de onverdunde oplossing weten. Die kun je niet berekenen. Je kunt wel de massa bepalen van bv. 10 ml onverdunde oplossing en dan zo de dichtheid berekenen.
-
- Berichten: 21
Re: m% azijnzuur in keukenazijn d.m.v. titratie
Leng 50,00 mL keukenazijn aan met gedemineraliseerd water tot 100,00 mL
(♣ verdunningsfactor = ...).
Pipetteer van deze oplossing 5,00 mL in een bekerglas van 50 mL waarin vooraf ± 5 mL ged. water werd gebracht.
Bepaal analytisch de massa van de gepipetteerde oplossing.
Breng de inhoud kwantitatief over in een erlenmeyer en titreer met de gestelde NaOH oplossing met fenolfthaleïne als indicator.
Voer de proef (vanaf de 5,0 mL) in duplo uit.
Alvast erg bedankt voor de hulp!
(♣ verdunningsfactor = ...).
Pipetteer van deze oplossing 5,00 mL in een bekerglas van 50 mL waarin vooraf ± 5 mL ged. water werd gebracht.
Bepaal analytisch de massa van de gepipetteerde oplossing.
Breng de inhoud kwantitatief over in een erlenmeyer en titreer met de gestelde NaOH oplossing met fenolfthaleïne als indicator.
Voer de proef (vanaf de 5,0 mL) in duplo uit.
-
Bereken de concentratie van de keukenazijn in mv %. -
Bereken de concentratie van de keukenazijn in m %.
Alvast erg bedankt voor de hulp!
- Pluimdrager
- Berichten: 2.722
Re: m% azijnzuur in keukenazijn d.m.v. titratie
Ja, inderdaad. Het bepalen van de dichtheid van de onverdunde oplossing ontbreekt en die dichtheid is nodig om van % m/v om te rekenen naar % m/m.
-
- Berichten: 21
Re: m% azijnzuur in keukenazijn d.m.v. titratie
Heel erg bedankt voor de hulp !